Naslovna Društvo Danas je Đurđevdan krsna slava mnogih Srba

Danas je Đurđevdan krsna slava mnogih Srba

168
0

Pravoslavni vernici danas slave Đurđevdan, jedan od najlepših prolećnih praznika. Slavarima čestitamo praznik.

Srpska pravoslavna crkva i vernici današnjim praznovanjem Đurđevdana čuvaju uspomenu na Svetog Đorđa, svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija. Na ikonama ovaj praznovani svetac prikazan je kao konjanik u ratničkoj odeždi  koji kopljem probada aždaju.

Rođen je u kući bogatih i časnih roditelja u Kapadokiji. Nakon očeve smrti sa majkom pronalazi utičište u Palestinu gde odrasta, da bi u svojoj dvadesetoj godini stigao do čina tribuna u službi Dioklecijana. Njegovo stradanje započinje kada pred cara istupa kao hrišćanin braneći svoju veru.

Sveti Georgije je aždaji, koja simbolizuje mnogobožačku silu, zadao poslednji udarac jer je car Konstantin zaustavio progone hrišćana Milanskim ediktom 313. godine a hrišćanstvo proglasio za zvaničnu crkvu Rimskog carstva. Zbog pobede nad mnogoboštvom Svetog Đorđa zovu Pobedonosac.

Današnji praznik se smatra granicom između leta i zime, vezuje se za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu, plodnost stoke i useva.

Običaj koji je u nekim krajevima Srbije zadržan do danas je pletenje venaca od đurđevka, maslačka i umivanje vodom u kojoj je prethodno potapano lekovito bilje.

Nekada se sa prvim jutarnjim satima odlazilo na Đurđevdanski uranak kraj reke ili u šumu  gde se praznik slavio uz bogatu trpezu. Verovalo se u čudotvornu moć biljaka koja daje snagu i zdravlje pa su se ljudi kitili cvećem i bilje a na kuće stavljali drenove i vrbove grane. Danas se od svih običaja koji su krasili ovaj prolećni praznik zadržala samo priprema bogate trpeze.