Naslovna Društvo Danas je dan praštanja, Veliki četvrtak

Danas je dan praštanja, Veliki četvrtak

289
0

Srpska pravoslavna crkva kao i sve pravoslavne crkve koje poštuju julijanski kalendar danas obeležavaju Veliki četvrtak u znak sećanja na Tajnu večeru, poslednji obed Isusa Hrista.

Tajna večera, ikona Simona Ušakova, 1685. godine; sr.wikipedia.org

Prema zapisima jevanđelista, Isus Hrist je na Tajnoj večeri blagoslovio hleb rečima: „Ovo je telo moje koje se za vas lomi radi praštanja grehova“, podelivši ga apostolima, a zatim je uz čašu vina poručio „Pijte iz ove čaše svi, ovo je krv moja Novog Zaveta, koja se proliva za vas i za mnoge, radi otpuštanja greha“.

Hristove reči se na današnji dan izgovaraju na liturgiji pre pričešća. Sveta tajna pričešća ustanovljena je na Veliki četvrtak kada se pričešćuju vernici koji su postili na vodi najmanje pet poslednjih dana.

U pravoslavnim hramovima danas se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog, koja se inače služi deset puta godišnje za velike praznike.

Čuvanje velikih praznika i događaja narod čini kroz običaje i verovanja. Današnji dan posvećen je ratarstvu. Sem sejanja lubenica, svi ostali poslovi su zabranjeni. Mnogi obredi vezani su za životinje, kako bi bile jake i zdrave, kako bi se množile i davale mleko. U nekim krajevima Veliki četvrtak se obeležava kao slava orača, ali bez veselja i slavlja.

U mnogim pravoslavnim kućama žene danas boje uskršnja jaja, a kod Rusa je običaj mešenja slatkog uskršnjeg kolača.