Naslovna Društvo Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

211
0

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, danas proslavljaju Božić.

Ilustracija; pixabay.com

Isus je, prema jevanđeoskom predanju, rođen 25. decembra u Vitlejemu, pa se daj datum uzima kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva, uz razlike u kalendarima.

Njegovo rođenje donelo je svetlost istine ljudskom rodu, ispunivši proročanstvo o rođenju Spasitelja, a danas ga proslavljaju širom sveta vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru.

U katoličkim crkvama širom sveta tokom protekle noći služena je ponoćna misa, a misu u Crkvi uzvišenja Svetog križa u Nišu predvodio je nadbiskup Stanislav Hočevar rekavši da “čovečanstvo mora da na prvo mesto stavi čoveka kao ličnost, a ne stvari, unutrašnju harmoniju umesto spoljašnje dopadljivosti, blagodat i milost umesto aktivizma, a dar umesto novca”.

Crkve koje vreme računaju po julijanskom kalendaru, među kojima je Srpska pravoslavna crkva, Božić obeležavaju 7. januara po gregorijanskom, odnosno 25. decembra po starom, julijanskom kalendaru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.