Naslovna Društvo Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru

Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru

207
0

Većina hrišćanskih crkava koje su prihvatile računanje vremena po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas najradosniji hrišćanski praznik Božić – praznik rođenja Isusa Hrista.

Ilustracija; pixabay.com

Božić po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su krajem prošlog veka prihvatile novo računanje vremena.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

U kućama vernika Rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Božić je jedan od najradosnijih praznika u hrišćanskoj tradiciji i on simbolizuje dolazak sina Božjeg na zemlju. Božićno slavlje kod Rimokatolika traje nekoliko dana, od 25. decembra pa sve do praznika Sveta tri kralja 6. januara.