Naslovna Društvo Danas je Aranđelovdan

Danas je Aranđelovdan

452
0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas Aranđelovdan, dan posvećen svim anđelima i prvom među njima, svetom arhangelu Mihailu.

Arhangel Mihailo, Ikona Andreja Rubljova, wikipedia

Praznik Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom i uvek se praznuje 21. novembra, ustanovljen je na Saboru svetih otaca održanom nekoliko godina pre Prvog vaseljenskog sabora.

Najviši među sedmoricom arhanđela, Sveti arhangel Mihailo koji ima i titulu arhistratiga, simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Njegov kult nastao je u 3. veku i razvio se najpre u Frigiji. Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen vek kasnije, u vreme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog.

Aranđelovdan je prema brojnosti vernika koji ga slave druga najčešća slava kod Srba posle Svetog Nikole.

Naš narod veruje da se po Aranđelovdanu zna kakvo će vreme biti tokom zime i proleća. Vedro vreme označava da nas čeka godina puna sunca, a ukoliko oblačno i tmurno, godina bez mnogo sunčanih i lepih dana i sa mnogo padavina.

Narod veruje da je arhistratig Mihailo živi svetitelj, da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju – kao putnik ili prosjak, pa da se zato ne kuva žito, međutim crkva ističe da se za slavu ipak priprema žito jer su svi svetitelji i svi umrli živi pred Bogom.