Naslovna Društvo Danas je Arađelovdan

Danas je Arađelovdan

289
0

Pravoslavni vernici svetkuju danas Svetog Duha arhangela Mihaila, praznik u narodu poznat kao Aranđelovdan.

Arhangel Mihailo, ikona Andreja Rubljova; wikipedia

Arhangel Mihailo je po crkvenom predanju, prvi stupio u borbu sa zlim duhom. On je “vođa nebeskih vojski” koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica.

Smatra se da arhangel Mihailo predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji, a narod veruje da kad im kucne čas on dolazi  i uzima ljudske duše.

Prvi je među arhangelima, a na ikonama je predstavljen kao borac sa mačem ili kompljem u ruci. Smatra se i za čuvara pravoslavne vere i borca protiv jeresi.

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito.

Ovaj praznik, koji se uvek proslavlja 21. novembra, odnosno 8. po starom kalendaru, krsna je slava mnogih porodica, a po broju onih koji ga slave, je na drugom mestu, posle Svetog Nikole.

Ovaj dan je, inače, ustanovljen kao praznik u vreme Silvestera Prvog Rimskog i patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog u četvrtom veku.

Sveti arhangel Mihailo, prisutan ne samo u hrišćanstvu već i u svim religijama, obeležen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC.