Naslovna Društvo Danas je 8. mart, praznik posvećen borbi žena za bolje uslove rada

Danas je 8. mart, praznik posvećen borbi žena za bolje uslove rada

552
0

Prošlo je više od 160 godina kada su svoj glas protiv loših uslova rada i niskih plata podigle žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Njujorku. Događaj je i danas u istorijskim čitankama, a praznik je proteklih decenija poprimio druga obeležja  – u znaku je cveća i poklona.

Prvi protest žena zaposlenih u tekstilnoj industriji, zbog loših uslova rada i niskih plata, odigrao se  na današnji dan daleke 1857. godine  u jednoj od fabrika tekstila u Njujorku. Policija je rasterala demonstrantkinje koje su podigle svoj glas za zaštitu svojih prava, a one su samo dva meseca kasnije osnovale svoj sindikat koji je organizovao proteste narednih godina.

Najveći je zabeležen 1908. godine i okupio je više od 15.000 žena koje su marširale ulicama Njujorka zahtevajući kraće radno vreme, bolje uslove rada, veću platu i demokratsko pravo glasa.

Prva Međunarodna konferencija žena održana je u Kopenhagenu 1910. godine. Inspirisana dešavanjima u Americi, nemačka levičarka Luiz Cic došla je na ideju o organizovanju Međunarodnog dana žena.

Predlog je podržala tada već slavna levičarka Klara Cetkin pa je zajedno sa praznikom ustanovljena i strategija promocije jednakih prava žena, kao i demokratsko pravo glasa žena.

Sovjetski savez je 8. mart proglasio nacionalnim praznikom 1917. godine. Obeležavali su ga socijalistički pokreti i komunističke zemlje  da bi 1977. godine usvojen kao praznik i od strane Ujedinjenih nacija.

Šta danas predstavlja 8. mart – Međunarodni praznik žena?

Praznik posvećen ženama u znak sećanja na istorijski događaj borbe za ostvarivanje njihovog prava, kroz decenije obeležavanja poprimio je urbane, nove običaje, a crveni karanfil koji su žene nosile na reverima  zamenile su ruže i cveće iz egzotičnih krajeva, kozmetički paketi, parfemi, čokolade…

Vikend pred radni osmomartovski ponedeljak  centralna zona grada bila je obojena cvećem pored koga je mali broj prolaznika šetao i uglavnom se raspitivao o cenama, koje su slične prošlogodišnjim.

Toplo martovsko sunce izmamilo je i prodavce  predmeta koji nose oznaku handmade( ručni rad).

Čini se da je srpska dovitljivost da se u teškim okolnostima kada se svaki dinar teško stiče, ponovo stupila na pozornicu života.

Cveće će nakratko obojiti dan žena, a već sutra … bitka se nastavlja.