Naslovna Društvo Danas je 29. februar

Danas je 29. februar

357
0

Posle četiri godine od prethodne prestupne ponovo imamo 29. februar. Ovaj dan dodajemo kalendaru kako bi ga usaglasili sa godišnjim dobima.

Planeti Zemlji je potrebno tačno 365,2422 dana da se okrene oku Sunca, ali kako gregorijanski kalendar ima 365 dana ostane nam četvrtina dana viška. I tako dolazimo do 29. februara.

Iako je današnja primena prestupne godine zasluga pape Grgura XIII februar je dobio dan zahvaljujući Cezaru Avgustu. U vreme Julija Cezara februar je imao 30 dana, kao i jul koji je nazvan po njemu, ali je avgust imao 29. Cezar Avgust je, kad je postao car, dodao avgustu dva dana da bi i taj mesec bio isti kao jul. Februar je tu “bitku” tako izgubio.

Julijanski, solarni kalendar bio je u upotrebi od 45 godine pre nove ere do 1582. kada je uveden gregorijanski, po kojem se na svakih 400 godina “izgube” tri dana.

Bilo kako bilo, tek 29. februar je za mnoge drugačiji dan. Današnji dan je i Svetski dan retkih bolesti koji je 2008. ustanovila Evropska organizacija za retke bolesti u cilju podizanja svesti o retkim bolestima, o problemima i preprekama na koje nailaze svi oni koji žive sa retkim bolestima, ali i o mogućnostima da uz potrebnu zdravstvenu i socijalnu podršku žive kvalitetnim i sadržajnim životom.