Naslovna Društvo Danas ističe rok za prijavu kandidata za popisivače

Danas ističe rok za prijavu kandidata za popisivače

181
0

Stanovnici opštine Negotin zainteresovani da rade kao popisivači na predstojećem Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova mogu da se prijave još danas. Rok za podnošenje elektronskih prijava ističe u 20 časova.

Prijave se podnose elektronski Republičkom zavodu za statistiku na sajtovima Zavoda stat.gov.rs ili popis2022.stat.gov.rs još danas, 5. avgusta do 20 časova.

Za popisivača mogu da se prijave državljani Republike Srbije, sa prebivalištem ili prijavljenim boravištem u Republici Srbiji, od 18 godina pa naviše, sa najmanje trogodišnjim stečenim obrazovanjem, uz uslov da nisu osuđivani, da  protiv kandidata nije pokrenuta istraga i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

„Važno je da popisivač ima dobru volju i da ima osnovno znanje na računaru. Popis se ove godine sprovodi od 1. do 31. oktobra, na loptopovima. Popisivači će zadužiti laptopove, radimo standardnom metodom „od vrata do vrata“. Popisivač radi popis domaćinstava, stanovništva i stanova. Nije mu potreban internet za rad na terenu, potreban mu je kod kuće, kada dođe s terena, da prebaci podatke u našu bazu podataka. Prosečna zarada za njihov rad je oko 60.000 dinara. Neko će zaraditi malo više, neko manje, zavisno od teritorije koju popisivač dobije“, kaže Slaviša Ćirić, načelnik u Republičkom zavodu za statistiku odeljenja u Zaječaru.

U opštini Negotin na poslovima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova biće angažovano 110 popisivača.