Naslovna Društvo Danas isplata redovne novčane naknade nezaposlenima, sutra privremene

Danas isplata redovne novčane naknade nezaposlenima, sutra privremene

649
0

Nacionalna služba za zapošljavanje isplatiće danas nezaposlenima redovnu novčanu naknadu, dok je isplata privremene naknade najavljena za sredu 23. oktobar.

Redovna novčana naknada za septembar nezaposlenima sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje koji su stekli uslov da je primaju biće isplaćena na račune u Poštanskoj štedionici, saopštili su u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, dok će privremena novčana naknada za septembar biti isplaćena osobama koje žive na i izvan teritorije Кosova i Metohije u sredu 23. oktobra.

Pravo na novčanu naknadu ima nezaposlena osoba koja je bila obavezno osigurana za slučaj nezaposlenosti najmanje 12 meseci neprekidno ili sa prekidima u poslednjih 18 meseci, s tim što se pod naprekidnim osiguranjem smatra i prekid osiguranja kraći od 30 dana.

Mesečni iznos novčane naknade utvrđuje se srazmerno broju kalendarskih dana u mesecu za koji se ostvaruje pravo i vrši isplata novčane naknade, s tim da za ceo kalendarski mesec, u BRUTO iznosu, ne može biti niži od 22.838 dinara, niti viši od 52.943 dinara, što znači da se naknada u NETO iznosu kreće u rasponu 14. 547,81 do 33.724,69 dinara.

Na teritoriji opštine Negotin, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale u Boru, novčanu naknadu primaju 134 korisnika. Njihove naknade se u većini slučajeva kreću oko minimalnog navedenog iznosa, budući da su zarade koje su prethodno ostvarivali uglavnom niske.