Naslovna Kultura Dan vina i lepog raspoloženja: Spoj tradicije i modernog

Dan vina i lepog raspoloženja: Spoj tradicije i modernog

666
0

U subotu je održana druga po redu manifestacija „Dan vina i lepog raspoloženja“ na Rajačkim pivnicama, kamenom vinskom selu kod Negotina, tradicionalnim gaženjem grožđa, brojnim sadržajima, izložbom fotografija Dragoslava Ilića ali i koncertom Darka Rundeka i Ekipe.   

Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

„Dan vina i lepog raspoloženja“ ima za cilj očuvanje tradicije i promociju vinskog i ruralnog turizma u Negotinskoj krajini. Manifestaciju organizuju „Mladi sa Rajačkih pimnica“, udruženje koje je okupilo mlade iz ovog sela kako bi sačuvali nasleđe i autentičan izgled pivnica.

„Želimo da u oblasti kojom se primarno bavimo, a to je vinarstvo i vinogradarstvo, dalje napredujemo a trenutno pokušavamo da osnujemo zadrugu. Stvarno želimo da Rajačko i Rogljevačko vinogorje postane poznato po kvalitetu vina i po ovim pivnicama gde je sve počelo“,  rekla je Smiljana Arnautović predstavnica udruženja „Mladi sa Rajačkih pimnica“.

Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Podršku u realizaciji ovog letnjeg festivala pružilo je, kao i prošle godine, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, ali i Opština Negotin i ovdašnja turistička organizacija. Na dve bine priređen je bogat i sadržaja program uz učešće di džejeva, KUD „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, zaječarskog Hora „Lavirint“, grupe „Madicine band“ iz Zaječara, a izložbu pod nazivom „Sveti Trifun“ priredio je i negotinski umetnički fotograf i majstor fotografije Dragoslav Ilić.

„Na taj način se stvara energija i širi se jedna pozitivna slika i na neki način se motivišu ljudi koji žive ovde da nastave sa radom. Mi ćemo im kroz naš projekat dati punu podršku podršku i ja sam sasvim siguran da kada završimo ovaj projekat da ćemo biti i srećni i ponosni na ono šta smo uradili“, rekao je Tomislav Knežević predstavnik GIZ-a i vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Upravo je manifestacija „Dan vina i lepog raspoloženja“ mogućnost da im se te želje i ciljevi ostvare. Negotinske pivnice su do skoro bile nepoznate široj javnosti, ali se i taj trend polako menja. To se vidi i po velikoj posećenosti festivalu, ali, još bitnije, po pozitivnim utiscima i oduševljenju posetilaca.

Pivnice su oduševile i Darka Rundeka koji je između tri koncerta u Beogradu uveličao ovogodišnju manifestaciju na pivnicama.

„Premalo sam imao vremena, ali dolaziću ovde, baš sam video zanimljiv kontrast između derutnosti i tih nekih stamenih zgrada koje dolaze iz nekog dobrog vinarskog doba koje možda opet dolazi“, izjavio je Rundek prilikom obilaska Rajačkih pivnica uoči svog nastupa.

Madicine band, Zaječar na „Danu vina i lepog raspoloženja“; Foto: Aleksandra Stingić

Kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“  koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ, Rajačke i susedne Rogljevačke pivnice ulaze uskoro u značajnu infrastrukturnu rekonstrukciju, kojom će se stvoriti osnovni uslovi za razvoj ruralnog turizma, vinarstva i vinogradarstva na pivnicama.

„Dobro je što su EU i GIZ prepoznali da na ovaj način rešava nekoliko problema, da se podstakne ostanak mladih, da se podstakne preduzetništvo mladih i, na kraju, da vino, koje nosi sa sobom turističku ponudu, idealno stvara atraktivnost jednog regiona“, izjavio je Mihajlo Vesović iz Privredne komore Srbije.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.