Naslovna Društvo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen i u Negotinu

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen i u Negotinu

358
0

Opštinska organizacija rezervnih vojnih starešina obeležila je danas vek postojanja, ali i novoustanovljeni Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Vek postojanja i novoustanovljeni Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koga zajedno obeležavaju Republika Srbija i Republika Srpska, obeležila je danas i Opštinska organizacija rezervnih vojnih starešina u Negotinu, koja je osnovana 15. septembra 1920. godine kao Udruženje rezervnih oficira i ratnika, čije danas nasleđe baštine.

U spomen na taj dan, ali i na dan kada je 1918. probijen Solunski front, koji je označio okončanje Prvog svetskog rata, a koji je i povod za zajednički praznik Republike Srbije i Republike Srpske, negotinska Organizacija rezervnih vojnih starešina organizovala je danas pomen i polaganje venaca i cveća na spomen obeležje ratnicima poginulim u ratovima od 1912. do 1918. u gradskom parku.

Pomen je, tom prilikom, služio protojerej-stavrofor Ranko Jović, a vence i cveće su na Spomenik oslobodiocima položile delegacije rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a, opštine Negotin, Regionalnog centra Ministarstva vojske, Kola srpskih sestara.

Predsednik negotinske Opštinske organizacije rezervnih vojnih starešina, Aleksandar Jerkan uručio je danas zaslužnim pojedincima i kolektivima i zahvalnice za doprinos u razvoju ove organizacije.