Naslovna Društvo Dan pešačenja i u Negotinu, Boru, Kladovu, Knjaževcu, Boljevcu, Sokobanji

Dan pešačenja i u Negotinu, Boru, Kladovu, Knjaževcu, Boljevcu, Sokobanji

1732
0

Najveća pešačka manifestacija u Srbiji, uz podršku Ministarstva sporta i Ministarstva za obrazovanje Vlade Republike Srbije, biće održana 23. septembra u celoj Srbiji, ali i u Negotinu, Kladovu, Boru, Knjaževcu, Boljevcu i Sokobanji.

Planinarski savez Srbije na oko 50 mesta u Srbiji u saradnji sa preko 60 planinarskih organizacija “Rosa Dan pešačenja” organizuje pod sloganom „Korak bliže zdravlju“ sa željom da inspiriše i pokrene Srbiju da živi zdravije i da kod građana podigne svest o aktivnom i redovnom pešačenju, kao osnovnom preduslovu neophodnom za očuvanje zdravlja.

U Negotinu će u organizaciji Planinarskog društva “Deli Jovan”  zaljubljenici u prirodu, planinari i rekreativci biti u prilici da na stazu dugu sedam kilometara krenu u 10 časova ispred Spomenika Hajduk Veljku u centru grada. Staza se kreće do Naselja “Veljko Vlahović”,  pa Enološke stanice, Manastira Bukovo  do Poljoprivredne škole „Rajko Bosnić“ gde je obezbeđeno osveženje i kraća pauza, pa istom stazom nazad do Negotina.

Akcija u Boru u organizaciji PSD “Crni vrh” počinje u 9 časova ispred borskog Doma kulture. Dužina staze  na relaciji Dom kulture– Palestinsko naselje – Naselje Sunca – ZOO vrt  je oko četiri kilometra

U Kladovu će PD “Vrh” start označiti u 10 časova u ZOO vrtu. Ide se do Lolićeve česme i natrag stazom koja je kružna i ukupne dužine oko pet kilometara.

PK “Šiljak” iz Boljevca, “Rosa Dan pešačenja” organizuje sa početkom u 8 časova, a kreće se iz naselja Rtanj. Ide se šumskom stazom do prve serpentine ili prevoja Baba, pa južnom stranom planine serpentinama do vrha Šiljak na 1565 metara nadmorske visine. Ukupna dužina staze je sedam kilometara.

U Sokobanji će PK “Ozren” organizovati šetnju na dve staze: “Popovica”, dužine 5,3 km, koja u 9 sati i 45 minuta kreće relacijom Centralni gradski trg – park „Banjica“ – plaža „Župan“ na reci Moravici – vidikovac „Mala Popovica“ – Popovica i natrag i stazom „Lepterija – Sokograd“ koja kreće u 9.30 sati i ide takođe od centralnog gradskog trga do Male Popovice, Lepterije, Hajduk Veljkove pećine, Babarogine pećine, vidikovca Golemi kamen, Šiljati kamen, Sokograd sa istočne strane i natrag.

U opštini Knjaževac će 23. i 24. septembra biti organizovan deseti planinarski uspon  “In Honor of My Donor”  koju je pokrenula Sandra Živković iz Knjaževca koja je transplantacijom u Beču dobila nova pluća. U organizaciji PD “Babin zub”, Planinarskog saveza Timočkog regiona i Udruženja “BUK” akcija kreće od knjaževačkog sela Bučja do vrha Tupižnice. Staza je kružnog oblika dužine oko 12 kilometara.