Naslovna Društvo Dan pešačenja 2021: Sa planinarima u šetnji od Negotina do Manastira Bukovo

Dan pešačenja 2021: Sa planinarima u šetnji od Negotina do Manastira Bukovo

1048
0

Ovogodišnji “Dan pešačenja” koji organizuje Planinarski savez Srbije održan je pod sloganom “Korak bliže zdravlju”. U okviru ove aktivnosti Planinarsko društvo “Deli Jovan“ Negotin je uz pomoć Turističke organizacije i Sportskog saveza organizovalo pešačku turu “Opština Negotin hoda”.

Ova pešačka akcija podrazumevala je sedam kilometara dugu stazu od centralnog gradskog parka, pored naselja „Veljko Vlahović“ i Enološke stanice, do Manastira Bukovo u čijem je dvorištu sve učesnike sačekalo osveženje. Na stazi je bilo 66 učesnika različitih generacija i zanimanja koje vezuje ljubav prema prirodi.

Najmlađi učesnik je Bogdana Janković (2) koja je na akciji učestvovala sa svojim roditeljima, dok je najstariji bio Nikola Antonijević (78) koji se, kako saznajemo, planinarima pridružio pre 14 godina.

Nikola Antonijević

„Planinarenje je po meni jedno zdravo zanimanje, aktivnost koja krepi duh, krepi telo, uvek ste u kondiciji, na svežem i čistom vazduhu, u društvu koje vam odgovara. Svi smo ovde, da tako kažem, isti. Prema svima se odnosimo na isti način i prema mlađima, i prema starijima, a na akcijama kretanje na stazi prilagođavamo grupi. Prija mi sve to. Voleo sam i ranije ali, dok sam bio radno aktivan, nisam imao toliko vremena. Volim kretanje po nepoznatom zemljištu i prilično sam redovan na akcijama. Juče sam bio na Deli Jovanu, tamo planiramo da trasiramo jednu novu stazu od česme na Popadiji do Malog golog vrha. Nemamo stazu u tom delu i želimo da povežemo stazu Deli Jovan grebenom od Popadije do Planinarskog doma na Stevanskim livadama“, kaže Nikola Antonijević, član PD „Deli Jovan“ Negotin.

Kako to ističu u negotinskom Planinarskom društvu, svi koji planinare su mladi, ali im je želja da u narednom periodu i praktično podmlade članstvo. Aktivno uključenje novih mlađih članova važno je ne samo za rad Društva, već i za učešće na destinacijama koje donose avanturu kroz učešće u aktivnostima poput ferate, tj. penjanja po stenama uz sajlu.

“Naše društvo ima kompletnu opremu za takve aktivnosti, a nemamo nijednog zainteresovanog za tako nešto”, kažu u negotinskom Planinarskom društvu “Deli Jovan”.

Inače, više od 60 planinarskih društava u preko 55 gradova i na više od 70 lokacija širom Srbije, okupilo se, danas, na najvećoj ovogodišnjoj planinarskoj akciji pod sloganom “Korak bliže zdravlju” kako bi kroz ovu manifestaciju promovisali i posticali zdrav način života kroz pešačenje i aktivnosti vezane za prirodu.

Jedan od ciljeva akcije je da se pešačenje pretvori u dobru naviku koja ima ogroman značaj za jačanje imuniteta i uopšte fizičkog i mentalnog zdravlja svakog čoveka, ali i podsticaj za uključivanje u realizaciju programa pešačenja koje kontinuirano svakog vikenda sprovode planinarske organizacije širom Srbije.