Naslovna Kultura Dan Muzeja Krajine obeležen svečarski

Dan Muzeja Krajine obeležen svečarski

615
0

Rezanjem slavskog kolača Muzej Krajine obeležio je danas slavu Sveti Simeon i Ana kao i  svoj Dan i 88. godinu postojanja i rada. Svečarski ton današnjem prazniku dalo je i otvaranje memorijalne postavke posvećene Momčilu Mokranjcu.

Momčilo Mokranjac, jedini potomak, sin slavnog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, jedan je od najvećih naših naučnika i utemeljivača obrazovanja u oblasti toksikologije.

Njemu u čast, danas je otvorena Memorijalna spomen soba koja će čuvati uspomenu na slavnog profesora Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, čime je Muzej Krajine na najlepši način obeležio svoj 88. rođendan i slavu Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu.

Autor izložbe je Vesna Janjić, od koje je i potekla ideja za otvaranje Spomen sobe i memorijalne postavke posvećene Momčilu Mokranjcu.

Zajedničkim radom Muzeja Krajine i  prof. dr Danijele Đukić – Ćosić, vanrednog profesora toksikologije Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja je prelistavala arhivu Farmaceutskog fakulteta, ali i arhive drugih institucija i došla se do originalnih dokumenata značajnih za istraživanje života i rada profesora Mokranjca.

Prof. dr Danijela Đukić – Ćosić, vanredni profesor toksikologije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu

Među njima je: izvod iz matične knjige rođenih, kao i lična biografija koju je profesor  Mokranjac priložio kao dokument kada se zaposlio na Farmaceutskom fakultetu i bio izabran za prvog upravnika na Institutu za toksikološku hemiju.

„Sa razlogom Momčila Mokranjca zovemo ocem ne samo srpske već jugoslovenske toksikologije. Na katedri se čuva Lavuazijeva medalja kao jedno od priznanja koje je dobio s obzirom da je bio izabran za dopisnog člana Pariske akademije farmacije. Momčilo Mokranjac je bio nagrađen i ordenom od strane Francuske, koji je zapravo orden javnog zdravlja. On je bio takav velikan u oblasti farmacije i tokskologije  da zaista zaslužuje da uz pomoć zaposlenih u Muzeju Krajine ovakva postavka postoji i koja će ostaviti dug i večan trag“, ističe prof. dr Danijele Đukić – Ćosić.

Hemičar sa Sorbone Momčilo Mokranjac, utemeljivač obrazovanja u oblasti toksikologije, prvi je profesor Toksikološke hemije  na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i prvi upravnik Hemijskog instituta SANU. Za svoja istraživanja dobio je  brojna prestižna međunarodna priznanja.

Projekat memorijalne postavke posvećene profesoru dr Momčilu St. Mokranjcu, koji je pokrenut 2021. godine, podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja, čime je zaokružena priča o porodici Mokranjac koja je svetu poklonila dva velikana, kompozitora i naučnika, Stevana i Momčila.