Naslovna Društvo „Dabar“ okupio veliki broj takmičara osnovnih škola: 20 Negotinaca ide na republičko

„Dabar“ okupio veliki broj takmičara osnovnih škola: 20 Negotinaca ide na republičko

722
0

Međunarodno takmičenje iz računarske i informatičke pismenosti „Dabar“ okupio je i ove godine veliki broj takmičara osnovnih škola, a 20 učenika naše opštine plasiralo se za republičko nadmetanje. I ove godine najviše takmičara je iz Osnovne škole „Branko Radičević“.

Foto: Ivan Mitrović

Na takmičenju informatičke i računarske pismenosti „Dabar“ nadmeće na republičkom nivou 16 učenika od petog do osmog razreda iz Osnovne škole „ Branko Radičević“.

Ove godine se, po rečima nastavnika informatike i računarstva Ivana Milovanovića u takmičenje uključio najveći broj učenika do sada, više od 120.

Najmlađi od prvog do četvrtog razreda nadmeću se samo na školskom nivou. Učenici viših razreda, nakon školskog, stiču, po broju osvojenih poena, pravo da se nadmeću na republičkom nivou, a to su: Miljana Mladenović, Teodora Trokanović, Mihajlo Stamenković, Lana Jovanović, Aleksa Nikolić, Bogdan Jovanović, Jovan Milošević, Luka Mirović, Aleksa Paunović, Marko Uruković, Aleksandar Ivanović, Milica Jevremović, Stefan Tomić, Bojana Danković, Mihailo Milosavljević i Stefan Tadić.

Anja Stanojević iz Osnovne škole „Vera Radosavljević“ će, takođe, svoje znanje pokazati na republičkom takmičenju „Dabar“, dok su se iz škole „Vuk Karadžić“ za ovaj nivo takmičenja plasirale: Anđela Ergarac, Marija Jovanović i Amelia Nedeljković.

„Dabar“ takmičenje se realizuje online i nakon prijave, svaki učenik ima 40 minuta za rešavanje zadataka. Najboljih 20 učenika naše opštine svoje znanje ukrstiće sa 124 učenika iz cele Srbije na republičkom nadmetanju.

Inače, ovo međunarodno takmičenje koje se organizuje u 60 zemalja širom sveta, koje za cilj ima unapređenje informatičkih veština kod dece, otkrivanje darovitih učenika iz informatike, prvi put je organizovano u Litvaniji 2004. godine, a Srbija se u nadmetanje uključila 2013.