Naslovna Društvo Da svaki dan bude 8. mart – Srećan praznik

Da svaki dan bude 8. mart – Srećan praznik

488
0

Možda je 8. mart odavno postao praznik masovne kulture i potrošnje, ali se bar na taj dan valja setiti borbe za jednakost i prava žena.

Foto: Predrag Buca Trokicić

Iako mnoge žene kažu da im u godini ne pripada samo jedan dan, već svaki, pred 8. mart u Negotinu ožive centralne gradske ulice, a, inače, sumornu sliku praznine, zamene one pune žagora i ljudi.

Koliko god da volimo taj praznični Negotin trebalo bi se setiti da je 8. mart mnogo više od cveća i poklona. To je dan sećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena.

Do prava da glasaju ili da koriste trudničko bolovanje, da za isti posao imaju istu platu kao muškarci žene su teško došle. Daleke 1857. godine, baš na taj dan, žene zaposlene u industriji su prvi put protestvovale u Njujorku. Već 1910. na inicijativu Klare Cetkin ustanovljen je praznik Dan žena u znak sećanja na demonstracije američkih žena u Čikagu 8. marta 1909. godine, a 1914. je prvi put svetkovan u Srbiji.

Kao Međunarodni dan žena 8. mart je prihvaćen 1917. a naročito je cenjen i obeležavan u Sovjetskom savezu koji je na taj dan slavio herojstvo radnica. Ujedinjene nacije su počele da ga službeno obeležavaju tek 1975.

Iako je od tada prošlo mnogo vremena, jednakost žena, ona istinska, još uvek nije ostvarena. Žena je, nažalost, u surovoj statistici sve češće žrtva nasilja, diskriminacije…

I zato nam je želja da se o pravima žena, rodnoj ravnopravnosti i zastupljenosti nežnijeg pola u društvenom životu govori ne samo u predizbornoj kampanji ili pred ovaj praznik, već da svaki dan bude 8. mart!