Naslovna Društvo COVID-19 Da li se poštuje i kako odluka o izolaciji u Negotinu: U...

Da li se poštuje i kako odluka o izolaciji u Negotinu: U karantinu, a izlaze

3439
0

Zbog učestalog kršenja odluke o izolaciji osoba koji poslednjih dana dolaze iz Italije, Nemačke i Austrije, Opštinski štab za vanredne situacije naložilo je da se evidentiraju osobe pridošle iz inostranstva.

Upravnicima zgrada naloženo je da izrade spisak osoba starijih od 65 godina ali i osoba koje dolaze iz inostranstva i učenika koji se vraćaju iz školskih centara u Negotin. I nadležni u mesnim zajednicama nastojaće da sve osobe koje su došle iz inostranstva a ne poštuju odluku o izolaciji upoznaju sa merama i naredbama koje se sprovode kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Naime, svi koji dolaze iz zemalja gde ima infekcije moraće da budu 14 dana u izolaciji, a oni iz žarišta 28. Svako nepridržavanje odluke o izolaciji povlačiće kaznu zatvora od tri meseca do tri godine.

„Opština Negotin se nalazi blizu dve granice, koje su sada zatvorene i nemamo problema sa građanima dve susedne zemlje ali zato imamo problem sa našim građanima koji žive i rade u inostranstvu. Svi koji su došli iz inostranstva obavezni su da se jave Zdravstvenom centru i policiji i da budu u karantinu 14 dana. Bez izlazaka, najviše iz razloga jer po selima imamo puno penzionera i starog stanovništva, koji moraju da se pridržavaju odluka i preporuka države, što se odnosi i na grad. Molimo ih da ne izlaze, gomilaju namirnice, prave gužve, kako u gradu, prodavnicama tako i u Zdravstvenom centru. Očekujemo i da ovih dana veliki broj studenata i učenika dođe, što je još jedan problem koji može da dovede do širenja virusa”, rekao je danas predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković.

U Zavodu za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru navode da se građani koji dolaze iz inostranstva nešto intenzivnije nego do sada javljaju od uvođenja vanrednog stanja, te da je takvih danas bilo tridesetak iz oba okruga, pretežno iz Negotina, Kladova i Majdanpeka.

“Kada su u pitanju oni koji dolaze avionom mi imamo spiskove putnika. Problem je što to nemamo za drumski saobraćaj već je ostavljeno na njihovoj savesti da ispoštuju uputstva koja dobijaju na granici“, ističu u Zavodu i apeluju na građane koji dolaze iz inostranstva da poštuju uputstva koja na granici dobijaju od sanitarnih inspektora.

Danas su, međutim, mnogi od onih koji su doputovali iz Nemačke, Italije i Austrije viđeni u negotinskim trgovinama, javnim ustanovama, laboratorijama, pa čak i u stanici policije dok kupuju prehrambene proizvode u većim količinama i završavaju poslove, plaćaju račune, podnose zahteve za izdavanje putnih isprava.

Negotinskoj Zdravstvenoj ustanovi javilo se tek dvoje koji su putovali u Atinu i Beč, koji nisu ispunjavali „kriterijume definicije slučaja”.

„Na osnovu definicije slučaja sumnje infekcije novim korona virusom, shodno algoritmu, na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga nije bilo prijavljenih slučajeva sumnje”, navode u Zavodu za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru.

Nadležni podsećaju sve koji su boravili u područjima u kojima ima slučajeva infekcije izazvane korona virusom da po dolasku u narednih 14 dana smanje kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom ili na javnim mestima i da ukoliko osete simptome infekcije organa za disanje pozovu telefonom epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u Zaječaru na 063/479-649 и 062/803-6578.