Naslovna Sport Da li je srpskom fudbalu neophodna reorganizacija?

Da li je srpskom fudbalu neophodna reorganizacija?

582
0

Ove takmičarske sezone Fudbalski savez Srbije pod svojom ingerencijom ima lige sa nikad većim brojem klubova.

Ilustracija, pixabay.com

Superliga Srbije ove sezone broji čak 20 klubova, dok u prvoligaškom karavanu nastupa 18 klubova. U saveznom rangu takmičenja ove sezone nastupa ukupno 38 kubova, od kojih će njih 14 na kraju sezone ispasti, iliti 36,84%! Za neverovanje je podatak da će više od trećine srpskih klubova morati na kraju sezone da promeni rang takmičenja, što je svojevrstan podatak za Riplija.

Prekid takmičenja, uslovljen svetskom pandemijom korona virusa, nametnuo je brza rešenja. Da „vuk bude sit i ovce na broju“ nađeno je u tom trenutku najbezbolnije rešenje, da svi klubovi koji su se našli u zoni ispadanja zadrže postojeći status. Takmičarski organi FSS-a nisu bili ni svesni u kakav su se rizik upustili odlukom da formiraju najbrojnije lige, ne samo u regionu nego i šire. Proširenjem liga napravili su “medveđu uslugu” većini klubova, ne razmišljajući kakve će to posledice ostaviti na srpski fudbal.

Kad se ova fudbalska ujdurma okonča krajem maja, mnogi će se naći pred ambisom selidbe u niži rang, bez para, igračkog i trenerskog kadra, na nekom novom početku, u ko zna kojem rangu.

Ilustracija, pixabay.com

U ovom tekstu govorićemo o reorganizaciji ligaških takmičenja u Srbiji. Detaljnije ćemo razraditi mogući model organizovanja „fudbalske piramide“ kroz konstruktivne predloge upućene organima FSS, regionalnim savezima, klubovima i fudbalskim radnicima.

Konkretno kao kompromisno rešenje nudimo, po uzoru na praksu u okolnim zemljama regiona, model za formiranje novog profesionalnog ranga – Druge lige, sastavljene po teritorijalnom principu, na severnu i južnu grupu, koje bi u početku brojale po 12 klubova.

„Severna“ grupa bi se popunjavali sa klubovima koji se nalaze pod ingerencijom FSB i FSV, dok bi „Jug“ bio popunjen klubovima sa srpskoligaškog „Zapada“ i „Istoka“, odnosno ekipama koje su izgubile prvoligaški status. Lige bi se formirale od bivših prvoligaša (ispalih iz lige), poraženih ekipa srpskoligaškog  baraža. Ostala upražnjena mesta bi se popunjavala po pozivu, u zavisnosti od organizacionih i finansijskih mogućnosti zainteresovani klubova.

Naš predlog bi podrazumevao da se Superliga smanji sa 20 na 16 klubova, odnosno prvoligaši bi takođe imali 16 klubova. Ne bi išli na drastično smanjivanje, jer prema postojećem predlogu čak 14 klubova gubi postojeći status.

Idući naniže ka amaterskim rangovima, po uzoru na „domino efekat „, za sobom bi povuklo velika tumbanja u srpskim ligama, zonama i okružnim ligama. Da pojasnimo srpske lige bi napustilo više od jedne trećine klubova, sličan scenario bi se primenio i na zone. Ovim predlogom nudimo manje bolne promene i mogućnost izvesnom broju klubova da ostanu u postojećem rangu.

Foto: I. Mitrović

Novoformirana Druga liga brojala bi u početku po 12 klubova, tako da bi se dalje popunjavala sukcesivno, daljim smanjivanjem Superlige i Prve lige Srbije. U prvoj sezoni zbog manjeg broja klubova, zamislili smo da se prvenstvo igra trokružno (33 kola).

Formiranjem Druge lige svi bi dobili, pored toga što bi kao profesionalni klubovi mogli računati na deo finansijskog kolača od strane FSS, takmičenje bi se učinilo efikasnijim i racionalnijim, došlo bi do koncentracije kvaliteta i ušteda po pitanju kraćih putovanja. Na kraju nije svejedno da li je klub profesionalni drugoligaš ili amaterski srpskoligaš. Ako ništa drugo, treći rang bi doneo pravo osveženje i vratio navijače na stadione.

Ako bi zamislili da se prvenstva sada završe, došli bi u paradoksalnu situaciju da Srpsku ligu „Istok“ napusti osam klubova (40 posto), jer bi se moralo naći mesto za četiri bivša prvoligaša (nalaze se ispod crte), koji gravitiraju ovom regionu. Kako trenutno liga broji 20 klubova (dva više od uporedne „Zapadne“ grupe). Ako vas podsetimo da se liga istovremeno popunjava prvacima postojeće zone, ispalo bi u tom slučaju između osam do 12 klubova.

Na drugoj strani, Srpska liga „Zapad“ bi bila u daleko povoljnijoj situaciji u odnosu na „Istok“, jer bi prema postojećem plasmanu na „Zapad“ bi se preselio tek jedan dojučerašnji prvoligaš.

Kako bi se smanjivale Superliga i Prva liga, sledili bi srpskoligaši i zonaši, koji bi se ograničili na po 14 klubova. Neko će reći da su ovo puka nagađanja i pretpostavke, ali za četiri meseca može biti surova stvarnost!