Naslovna Hronika Da li je izgredničko ponašanje uobičajeno u poslednje vreme?

Da li je izgredničko ponašanje uobičajeno u poslednje vreme?

592
0

U naselju Borska neko je namerno iz ležišta iščupao zaštitne stubove, kojim nadležni sprečavaju građane da se parkiraju na kanalu za odvođenje atmosferskih voda.

Iščupani stubovi iz ležišta u naselju Borska, foto: Čitalac NG portala

Iako su relativno skoro postavljeni nekome su ovi stubići očigledno smetali, pa je, pretpostavlja se pod okriljem noći, neko iz ležišta iščupao čak desetak zaštitnih stubova, od kojih je jedan i poneo sa sobom.

Baš količina uništenih stubova je i dokaz da „akcija“ nije tek puka slučajnost, već deo verovatno grupe izgrednika. Baš na desetak metara od toga je i dečiji parkić u kojem se osim najmlađih, noću okupljaju i oni stariji, često i tinejdžeri, koji uz alkohol na ovom mestu često dočekaju i zoru.

U dane vikenda grupa mladih je obila vrata Doma kulture, uzela protivpožarne aparate i penom prskala po zgradi i ispred iz čiste obesti, budući da ništa drugo nisu dirali.

Polomljena klupa u porti Crkve Svete Trojice, fotografija: Predrag Buca Trokicić

U porti saborne crkve Svete Trojice polomljena je klupa. Ne vredi podsećati da je kapija bila zaključana, što znači da je neko preskočio i načinio štetu. Namerno.

Pre nekoliko dana neko je uz sličnu „žurku“ polomio ljuljaške i penjalice na dečijem igralištu u naselju Veljko Vlahović, a u maju su deca, nakon divljanja pojedinaca, za koje, naravno, nije utvrđeno ko su, ostala i bez igrališta u centralnom gradskom parku.

Tu u parku stradala je i jedna mlada lipa, namerno polomljena, a često se menjaju i kante za otpadne, klupe, rasveta…

Da li bi video nadzor nešto promenio?

Naravno, jer je poznato da se ljudi drugačije ponašaju kad znaju da ima kamera.

Da li bi pojačana kontrola nešto promenila?

Opet potvrdno, jer bi onda na delu verovatno i neko bio uhvaćen i sankcionisan za prestup, što bi, opet, pozitivno uticalo i na druge.

Zašto se, onda, ne čini  – ništa?