Naslovna Kultura „d’Iva“ opravdala poverenje

„d’Iva“ opravdala poverenje

506
0

Ovogodišnja Mala škola opere od 3. do 24. jula okupila je 18 polaznika. Prvi put gost predavač Snežana Savičić Sekulić.

Završni koncert VI masterklasa Male škole opere „d’Iva“; Foto: Zdenka Tomić

Negotinka Iva Mrvoš Anokić jedan od vodećih srpskih mecosoprana već šest godina kroz Malu školu opere „d’Iva“ okuplja u Negotinu talentovanu decu uzrasta od 4 do 24 godine. Ovoga puta u mlađem uzrastu sa kojim je mentorski, kao i prošle godine, radila sopran Magdalena Antić bilo je 10 polaznika.

Tokom tri nedelje vredno su vežbali uz klavirsku saradnju Predraga Grujića, dok je osmoro pevača u starijem uzrastu pored Ive Mrvoš Anokić, za predavača imalo i prvakinju beogradske Opere, soprana  Snežanu Savičić Sekulić.

Foto: Mala škola opere d’Iva

Ivu i Snežanu vezuje da su obe u srpskoj prestonici završile Fakultet muzičke umetnosti u klasi profesorke Radmile Smiljanić, a kasnije i mnogo puta zajedno nastupale.

Negotinci su bili u prilici da ih čuju prošle godine i na sceni 53. „Mokranjčevih dana“, baš kao i deo učesnika Male škole opere, koji se na ovom prestižnom Festivalu predstavio u okviru programa „Klasika u 11“.

Najmlađi učesniici Male škole opere „d’Iva“ od 4 do 12 godina; Foto: Zdenka Tomić

Na završnom koncertu Šestog masterklasa Male škole opere „d’Iva“ uvertira je pripala grupi polaznika od 4 do 12 godina. U zanimljivom muzičkom kolažu smenjivale su se kompozicije domaćih i stranih kompozitora, popularne operske arije, ali i muzika iz crtanih filmova.

Sa najviše numera, čak četiri, bio je zastupljen jedan od omiljenih kompozitora Konstantin Babić, koga Negotin pored velikog angažovanja oko festivala „Mokranjčevi dani“ pamti i po kompozicijama koje je namenski pisao za ovdašnje izvođače.

Od najmlađih učesnika koje je publika pozdravila ovacijama zbog slobode scenskog pokreta do starijih koji su se, svesni ozbiljnosti zadatih kompozicija, trudili da oteraju prisutnu tremu, zajednička crta svih polaznika je muzikalnost i želja za igrom i učenjem u tom smislu.

Scenario i režiju komada sa pevanjem „Voli me, ne voli me“ potpisuje Iva Mrvoš Anokić; Foto: Zdenka Tomić

U razgovoru sa učesnicima ovogodišnje škole, u koju se, već po tradiciji, stiže i iz inostranstva, iz Nemačke i Norveške, beležimo da je atmosfera na časovima bila sjajna, i da su za kratko vreme naučili da jedni drugima budu podrška.

Za to su sigurno najzaslužniji Magdalena Antić, mentor mlađe grupe i Predrag Grujić, profesor klavira koji su uspeli da svojim radom i posvećenosti zadobiju srca svih članova mlađeg uzrasta.

Jelena Dragomirović, David Surdanović i Vanja Milosavljević; Foto: Zdenka Tomić

I ovoga puta scenario i režiju završnog komada sa pevanjem pod nazivom „Voli me, ne voli me“ potpisala je Iva Mrvoš Anokić. Među osmoro polaznika starije grupe, pored Magdalene Antić koja je trenutno student master akademskih studija na FMU u Beogradu, nalazi se još troje studenata muzike, dok su ostali učenici srednje muzičke škole.

„Sa takvom ekipom, od kojih je većina bila među polaznicima i ranijih godina, milina je raditi. To su zaista veoma talentovana deca, vredna, kreativna, jako ozbiljna u izvršavanju zadataka. Inače, sa Malom školom opere „d’Iva“ od njenog osnivanja 2013. godine kao korepetitor radi Milja Videnović, profesor klavira, a od 2016. i Danilo Perković, nastavnik teorijskih predmeta i klavira. Reč je o ljudima sa kojima se odlično razumem, a ono što je novina u našoj školi je gost predavač. Raduje me što su deca oduševljeno prihvatila rad moje koleginice i prijateljice Snežane Savičić Sekulić sa kojom su nedelju dana prvenstveno vežbali tehniku pevanja“, kaže Iva Mrvoš Anokić.

Jelena Dragomirović, Nena Đurić i Magdalena Antić; Foto: Zdenka Tomić

“Deca žele da pevaju kvalitetnu muziku, i zato je važno dati im priliku i mogućnost da ispolje svoj talenat. Srećna sam što sam jedan od predavača ove godine. Radili smo naporno i mnogo smo naučili! Poverenje i energija koju smo razmenjivali tokom sedam dana urodila je plodom i deca su neverovatno napredovala. Želim da se zahvalim Ivi Mrvoš Anokić na pozivu, gostoprimstvu i neverovatnom entuzijazmu što je u svom rodnom gradu – Negotinu motivisala decu da razvijaju svoj talenat još više. A deci, čija ću podrška i iskreni navijač biti uvek, želim puno uspeha u umetničkom sazrevanju kroz svet muzike i pevanja”, zaključuje  Snežana Savičić Sekulić.

Komad sa pevanjem „Voli me, ne vol me“ u kojem su osim talenta i onoga što su naučili u školi, svi polaznici pokazali i dar za glumu i vladanje scenom, bio je žanrovski raznolik. Činile su ga solo pesme 19. i 20. veka, operske arije starih majstora, ali i kompozicije savremenih autora.

Zahvaljujući polaznicima Male škole opere na trenutke smo bili u Mocartovoj „Figarovoj žendbi“, Dvoržakovoj „Rusalki“, Bizeovoj „Karmen“, „Faustu“ Šarla Gunoa, Pučinijevoj „Đani Skiki“, „Krunisanju Popeje“ Klaudija Monteverdija…

Koncert u negotinskom Domu kulture završen je izvođenjem numere „Con te partiro“ („Time to say goodbye“) italijanskog kompozitora Frančeska Sartorija, planetarno popularne zahvaljući Andrei Bočeliju.

Zaslužene ovacije publike; Foto: Zdenka Tomić

Posle Davida Surdanovića i Jelene Dragomirović, koji su bili prvi dobitnici specijalnih nagrada u vidu stipendije za narednu Malu školu opere, „d’Iva“ je odlučila da sada stipendije dodeli Mariji Stanojević, studentkinji FMU u Nišu i Milani Andrašević, učenici srednje muzičke škole.

Inače, rad ovogodišnje Male škole opere, između ostalih pomogli su Opština Negotin, „Elixir“ Prahovo, Dom kulture i Umetnička škola „Stevan Mokranjac“.