Naslovna Kultura Čuvaju vlaški melos od zaborava: Frulaši bez premca

Čuvaju vlaški melos od zaborava: Frulaši bez premca

605
0

Stefan Radovanović iz Metovnice kod Bora na autentičan način izvodi izvornu muziku na fruli, duduku, gajdama i svirajući ih čuva od zaborava ovu muzičku tradiciju.

Stefan Radovanović

Godinama u samom vrhu na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima tradicionalne muzike, Stefan Radovanović, svakako i jedan od najmlađih instrumentalista istočne Srbije, izvornu narodnu muziku ovog kraja marljivo čuva od zaborava.

Do sada je snimio 20 trajnih snimaka za fono arhiv Radio Beograda, osvajao brojne nagrade, među kojima i priznanje „Od zlata jabuka“ na najprestižnijem saboru frulaša u Srbiji „Oj, Moravo“ u Prislonici kod Čačka, nagrade na republičkim takmičenjima i na svim poznatim saborima, a u Rumuniji i nagradu za očuvanje muzičke tradicije i kulture Vlaha u istočnoj Srbiji. Prošle godine ovenčan je i nagradom “Drage note našeg nasleđa” predsednika Republike, Aleksandra Vučića.

Na Saboru frule u Prislonici dva puta je osvajao titulu najboljeg glasovima stručnog žirija i jednom glasovima publike. Dobitnik je nagrade drugog programa Radio Beograda za najizvornije sviranje i finalista je serijala “Šljivik”.

„Mene je privukla ljubav prema toj muzici i prema starim duvačkim instrumentima, prvenstveno fruli. Jednostavno, to je deo mene”, kaže Stefan.

Stefan Radovanović na „Danima Brestovačke banje“, 2019.

Ovaj talentovani i skromni mladić od 2019. godine vodi i Školu sviranja na tradicionalnim duvačkim instrumentima pri Ustanovi „Centar za kulturu“ u Boru, koja je, zajedno sa Stefanom prepoznala potrebu da trajno sačuva muzičko nasleđe ovog kraja.

Stefan u njoj uči decu da sviraju više izvornih tradicionalnih numera i na različitim instrumentima, fruli, gajdama, duduku.

„Tradicija Balkana pa samim tim i ovog kraja dosta se oslanja na muziku i negovanje etno zvuka koji je karakterističan za ovaj kraj. Muzika je važan deo naše istorije i kulture, i to je nešto što fascinira sve turiste i posetioce koji dolaze na naše prostore. Polaznici ove škole uče osnove sviranja na tradicionalnim duvačkim instrumentima, kao i numere koje često možemo čuti na mnogobrojnim programima”, navode u borskom Centru za kulturu.

Samo u prošloj sezoni Stefan je u Zlotu imao 40 polaznika i još desetak u Boru. I pored globalne pandemije virusa korona nastojali su da “održe ritam” i nastave edukaciju sa najmlađima.

Stefan sa sestrama Pavlović na 34. Saboru frulaša Srbije u Prislonici kod Čačka, 2021.

Koliko su u tome uspešni pokazuje i nedavno održani 34. Sabor frulaša Srbije “Oj Moravo” u Prislonici kod Čačka, na kojem je Stefan osvojio drugu nagradu, njegova učenica Natalija Pavlović treću u kategoriji instrumentalista do 12 godina, a Natalija i njene sestre, bliznakinje Katarina i Kristina drugu nagradu u kategoriji mladih dueta.

“Meni je drago što ima dosta dece zainteresovane za tradicionalne instrumente pogotovu zato što živimo u savremenom dobu u kojoj se tradicija zanemaruje. Želja mi je da od ove dece napravim prave narodne svirače, da budu autentični”, kaže Stefan.

Tako ovaj vrsni interpretator vlaškog i srpskog izvornog melosa prenosi mladim generacijama svoje muzičko umeće, neprestano preispitujući i svoje i granice svojih đaka.

Od njih, veli, očekuje da instrument koji izaberu, vole, da vole muziku svojih predaka i da u sviranju uživaju. I to je, kaže, pravi recept da se tradicija sačuva i da se ispišu nove stranice kulturne baštine istočne Srbije.