Naslovna Kultura Događaji “Čučuk Stana” u četvrtak na letnjoj sceni Muzeja Hajduk Veljka

“Čučuk Stana” u četvrtak na letnjoj sceni Muzeja Hajduk Veljka

260
0

Na letnjoj pozornici u dvorištu Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu, u četvrtak 14. jula biće izvedena monodrama zaječarskog teatra “Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja”.

Nataša Petrović kao Čučuk Stana; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”

Monodrama  “Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja”, autora i reditelja Željka Hubača, u izvođenju Nataše Petrović donosi publici priču o jednoj od najvažnijih Srpkinja 19. veka, nežnoj i plemenitoj ženi i neustašivoj ratnici, rođenoj kao Stana Plještić u Sikolu kod Negotina, oko 1795. godine.

Čučuk Stana se borila protiv Turaka zajedno sa Hajduk Veljkom Petrovićem, čija je druga supruga bila, a nakon njegove smrti udala se za Georgakisa Nikolaua Olimpiosa, poznatog kao kapetan Jorgać i rodila mu troje dece. Udovica je po drugi put postala u svojoj 26. godini, a preminula je 1849. u Atini.

Monodrama “Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja”, koja je sa velikim uspehom igrana na brojnim pozorišnim scenama i festivalima širom Srbije, biće izvedena u četvrtak 14. jula u 21 čas u okviru “Negotinskog leta”. Organizator programa je Muzej Krajine.