Naslovna Društvo Crveni meteoalarm u istočnoj Srbiji

Crveni meteoalarm u istočnoj Srbiji

2899
0

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na grmljavinske nepogode. U većem delu zemlje narandžasti, u istočnoj Srbiji izdat je crveni, najviši stepen upozorenja.

Crveni meteoalarm na snazi je u Borskom, Zaječarskom, Pomoravskom, Podunavskom i Braničevskom upravnom okrugu, saopštili su u Situacionom centru opštine Negotin.

Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da se u drugom delu dana “očekuju jaki pljuskovi i velike količine padavina za kratko vreme uz grad, lokalno i preko pet centimetara u prečniku, i olujni vetar u oblasti najjačih razvoja”.

“Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. U većem delu zemlje izdat je narandžasti, a u istočnoj Srbiji crveni, najviši stepen upozorenja. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred”, navodi se u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U Situacionom centru obaveštavaju građane da im sve vanredne događaje, prouzrokovane nevremenom, prijave.

“S obzirom na najavljenu prognozu vremena, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava, ozbiljnih poteškoća u urbanim sredinama, posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima, problemi u saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave vatre, problema u telekomunikacijama. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi. Sve primećene pojave što se tiče vanrednih događaja koje su uzrokovane nevremenom prijaviti na kontakt teleefon 019/544-000 Situacinom centru za obaveštavanje Negotin i vatrogasnom spasilačkom odeljenju 193”, navode u Situacionom centru.