Naslovna Društvo Crveni krst Negotin obeležio Međunarodni dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine...

Crveni krst Negotin obeležio Međunarodni dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama

178
0

Predstavnici Crvenog krsta Negotin sa svojim volonterima obeležili su uličnom akcijom 26. jun, Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

Volonteri negotinskog Crvenog krsta organizovali su na najprometnijim mestima u Negotinu, parkovima, letnjim baštama, stadionu uličnu akciju, pod sloganom “Podelite činjenice o drogama, spasite živote” deleći prolaznicima propagandni materijal kojim se ukazuje na o zdravstvene rizike vezane za ovu problematiku, ali i na prevenciju i lečenje bolesti zavisnosti.

“Prema rezultatima Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima, u Srbiji je 2019. bilo koju drogu tokom života probalo 8,6 odsto učenika starosti 16 godina. Kanabis je najčešće korišćena droga među učenicima prvih razreda srednjih škola u Srbiji. Ovu drogu je tokom života probalo 7,3 odsto učenika prvih razreda srednjih škola, 5,6 odsto učenika prethodnih 12 meseci i 3,2 odsto u prethodnih 30 dana, sa većom učestalošću među dečacima u poređenju sa devojčicama”, navode u Crvenom krstu Negotin.

U okviru ovogodišnje kampanje volonteri Crvenog krsta pozvali su sve zainteresovane strane na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou da preduzmu aktivnosti u cilju smanjenja širenja dezinformacija i korišćenja nepouzdanih izvora informacija, istovremeno se obavezujući da će deliti samo prave naučno potkrepljene činjenice o drogama.

“Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama je izraz odlučnosti da se ojača delovanje i saradnja u aktivnostima usmerenim na suzbijanje potrebe i trgovine drogama. Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za podizanje svesti o posledicama upotrebe droga po društvo i za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga”, dodaju u Crvenom krstu.