Naslovna Društvo Crveni krst Negotin obeležio 29. septembar – Svetski dan srca

Crveni krst Negotin obeležio 29. septembar – Svetski dan srca

232
0

Svake godine, 29. septembar se obeležava širom sveta kao Svetski dan srca. Crveni krst Negotin se pridružio ovoj globalnoj inicijativi pod sloganom “Srcem upoznaj srce”.

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju jedan od najozbiljnijih zdravstvenih izazova današnjice, često neprimetno vrebajući kao tihi ubica.

Statistike su poražavajuće, kardiovaskularne bolesti uzrokuju preko 20,5 miliona smrtnih slučajeva širom sveta svake godine.

Kako je glavni cilj ovogodišnjeg Svetskog dana srca podizanje svesti o tome da obolevanje i umiranje od srčanih bolesti može biti sprečeno i izbegnuto, negotinski Crveni krst je nizom aktivnosti kroz različite edukativne programe i kampanje, promovisao važnost prevencije.

 “Zdravi stilovi života kao i prevencija faktora rizika imaju za cilj da istaknu važnost prevencije bolesti srca i krvnih sudova i značaj upražnjavanja zdravih stilova života tokom celog životnog ciklusa. Pravilna i zdrava ishrana, bez duvana i duvanskog dima kao odličan primer poslužiće i drugima da prestanu sa lošim životnim navikama”,  navodi Predrag Ćirić, sekretar Crvenog krsta Negotin.