Naslovna Društvo Crkva Svete Trojice u Sikolu u nedelju proslavlja hramovnu slavu

Crkva Svete Trojice u Sikolu u nedelju proslavlja hramovnu slavu

346
0

Crkva Svete Trojice u Sikolu obeležiće u nedelju, 12. juna svoju hramovnu slavu svetom arhijerejskom liturgijom koju će služiti episkop timočki Ilarion, kao i programom koji priprema KUD “Čučuk Stana”.

Silazak svetog duha, odnosno Svetu Trojicu obeležiće u nedelju 12. juna i Crkva Svete Trojice u Sikolu kraj Negotina. Ovu svetinju će na dan hramovne slave posetiti i Njegovo preosveštenstvo episkop timočki Ilarion koji će u 9 časova služiti i Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenika Eparhije timočke i arhijerejskog namesništva zaječarskog.

Doček vladike planiran je za 8 sati i 30 minuta. Nakon Liturgije oko ovog pravoslavnog hrama biće proneta litija, a zatim će u porti Crkve Svete Trojice biti priređen i prigodan kulturno umetnički program uz učešće članova Kulturno umetničkog društva “Čučuk Stana”.

Ovaj pravoslavni hram podignut je 1908. godine. Prema istorijskim zapisima Sikole je imalo crkvu i 1736. godine, ali se ne zna kako je ona izgledala. Južno od današnjeg hrama podignuta je crkva brvnara 1827. koja je bila posvećena Vaznesenju Gospodnjem.

Novu crkvu, jednobrodnu sa otvorenim zvonikom na zapadnoj strani, osveštao je episkop Melentije 1909. Unutrašnjost hrama bogato je dekorisana, a za izradu ikonostasa bio je angažovan slikar Rafailo Momčilović. U ovom hramu čuvaju se se i ikone sa starijih ikonostasa, pa je tako na carskim dverima ovog hrama zapisana 1824. godina sa potpisom zografa Stojana i njegovog sina Stančeta iz Travna.

U Crkvenom odboru Crkve Svete Trojice u Sikolu pozivaju sve vernike da u nedelju, 12. juna uveličaju ovaj svečani događaj i zajedno proslave praznik Duhove i hramovnu slavu.