Naslovna Društvo Crkva Svete Trojice u Negotinu 7. juna proslavlja svoju hramovnu slavu

Crkva Svete Trojice u Negotinu 7. juna proslavlja svoju hramovnu slavu

425
0

Crkva Svete Trojice u Negotinu obeležiće u nedelju 7. juna svoju hramovnu slavu Silazak Svetoh duha na apostole ili Duhove, kako se u narodu naziva ovaj praznik.

Jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Sveta Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole kao svoju hramovnu slavu proslavlja i Crkva Svete Trojice u Negotinu.

Sveta praznična liturgija u ovoj negotinskoj crkvi biće služena u 8 časova, pa sveštenici Crkvene opštine Negotin pozivaju vernike da svojim prisustvom uveličaju ovaj praznik.

Negotinski  saborni hram posvećen Svetoj Trojici predstavlja nepokretno kulturno blago kao spomenik kulture građen je od 1872. do 1876. godine.

Monumentalna po svom spoljnjem izgledu i proporcijama, crkva je rađena sa stislkim karakteristikama u duhu zakasnelog klasicizma sa elementima neorenesanse, pa se kao takva ubraja i među jedinstvenima u Srbiji.

Ikone su izradili akademski slikar Stevan Todorović i njegova supruga Poleksija, a svod je živopisao Milisav Marković.

Porta je ograđena 1893. grozdenom ogradom sa stubovima i postoljem od negotinskog kamena peščara, a kao ukrasi su upotrebljena đulad iz Tvrđave Fetislam u Kladovu.