Naslovna Društvo Članovi “Duge” od prirodnih i reciklažnih materijala izrađuju upotrebne i ukrasne predmete

Članovi “Duge” od prirodnih i reciklažnih materijala izrađuju upotrebne i ukrasne predmete

266
0

U Udruženju za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“ ovih dana privode se kraju brojne radionice koje se realizuju u okviru projekta “Tunelska pećina  Zamna” Ekološkog udruženja “Badem”. Deo tih aktivnosti i na izložbi povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Članovi Udruženja “Duga” u okviru projekta “Tunelska pećina  Zamna” koju Ekološko udruženje “Badem” sprovodi sa partnerskim organizacijama, organizovali su akciju prikupljanja plastičnih flaša i tetrapak ambalaže od kojih su napravili hranilice i kućice za ptice.

Ovim aktivnostima, ističe Miroslava Mika Zdravković, mentor radionica i sekretar Udruženja “Duga” u najvećoj meri doprinosi se razvijanju ekološke svesti, upoznavanju sa ekologijom dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i brigom o životinjskom svetu. Projekat se, inače, realizuje Ministarstvu zaštite životne sredine.

Hranilice i kućice za ptice, ali i brojne kreativne rukotvorine od prirodnih materijala koje korisnici “Duge” starosti od 12 do 40 godina, zajedno sa svojim mentorima izrađuju na brojnim radionicama i aktivnostima biće postavljene u parkovima kao mali doprinos ove organizacije zaštiti i očuvanju ptica.

Članovi „Duge organizovali su i akciju prikupljanja tegli i staklenih flaša od kojih će na jednoj od narednih radionica izrađivati upotrebne predmete za novogodišnje praznike, dajući i time doprinos zaštiti životne sredine i reciklaži otpadnog materijala.

“Upoznavanjem sa ekologijom deca i osobe sa invaliditetom i smettnjama u razvoju proširuju svoja znanja, doprinosi se njihovoj većoj socijalizaciji i inkuluzivnosti u društvu čemu streme oba udruženja i “Badem“ i „Duga“. Upravo reciklaža materijala pokazuje da mogu biti sirovina za izradu, novih korisnih predmeta. Ovakve aktivnosti doprinose i osećaju korisnosti i povećanju samoupouzdanja kod osoba sa invaliditetom”, kaže Miroslava Zdravković, sekretar Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“ Negotin.

Deo radova, hranilice, kućice za ptice, ali i brojni upotrebni predmeti koje su članovi “Duge” izradili od prirodnih i reciklažnih materijala, između ostalog, biće prezentovani i na izložbi kojom Udruženje OSI „Duga“ i Muzej Krajine, takođe jedan od partnera na ovom ekološkom projektu, organizuju u petak, 3. decembra u 16 časova u Muzeju Hajduk Veljka, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Na ovoj izložbi će, takođe, biti prestavljeni i radovi članova Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije sa konkursa „Učimo i saznajmo – upoznajmo Mokranjca i Negotin“.


Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Tunelska pećina Zamna” koju sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.