Naslovna Kultura “Čitalačka značka“ okupila više od sto osnovaca opštine Negotin

“Čitalačka značka“ okupila više od sto osnovaca opštine Negotin

638
0

Učenici od prvog do osmog razreda nadmetali su se za titule: Poštovani  govornik, pisac i ilustrator.

Učesnici manifestacije „Čitalačka značka“, fotografija: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“

Kada je pre par godina negotinska biblioteka” Dositej Novaković” pokrenula manifestaciju “Čitalačka značka”, ideja je bila da motivišu decu da se druže sa knjigom, nauče lepom i pravilnom izražavanju od malih nogu, i da neguju  likovni izraz.

Partneri bibliotekarima sa dečijeg odeljenja  prosvetni radnici, čiji zadatak i jeste da čuvaju i neguju maternji jezik, pomogli su da ideja svih ovih godina bude uspešno i realizovana.

Takmičenje je i ove godine okupilo veliki broj dece. Više od stotinu učenika, u tri kategorije i tri oblasti takmičilo se za titulu najboljeg.

Nagrađeni, fotografija: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“

Među najmlađima, u uzrastu prvog i drugog razreda za poštovanog govornika izabrana je Mila Frunzarelović, učenica drugog razreda OŠ “Vuk Karadžić”.

Nagrada za najboljeg ilustratora pripala je Luki Simiću, učeniku prvog razreda  iz OŠ ”Vera Radosavljević”, dok je titulu poštovanog pisca ponela Helena Stevanović, učenica prvog razreda iOŠ ”Branko Radičević”.

Titulu poštovanog govornika u kategoriji trećeg i četvrtog razreda ponela je Miljana Mladenović, učenica trećeg razreda OŠ ”Branko Radičević”. Iz iste škole dolazi i najbolji illustrator u ovoj kategoriji Anđela Stojanović, učenica četvrtog razreda. Za poštovanog pisca proglašena je Anastasija Adamović, učenica trećeg razreda  OŠ ”Vera Radosvaljević”.

U najstarijoj kategoriji, od petog do osmog razreda, nagrade su otišle u ruke učenicima  petog razreda OŠ ”Branko Radičević”. Za poštovanog govornika izabrana je Sara Dumitrašković, poštovanog pisca Filip Đurić, koji je poneo i titulu najboljeg ilustratora.

Posebne pohvale uručene su učenicima OŠ ”12.septembar”, Jovanu Ristiću za poštovanog pisca, Dženifi Džemailović, Anđeli Džemailović i Milici Josić, za najbolje ilustracije.

Vlasta Mladenović i Slađan Mihajlović, fotografija: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“

O govorništvu i ocenama brinuo je dvočlani žiri: Slađan Mihajlović, profesor srpskog jezika  i  Vlasta Mladenović, bibliotekar, urednik izdavaštva Biblioteke i pisac.

Poseban žiri ocenjivao je ilustratore i učeničke dnevnike: Slađan Mihajlović, profesor  srpskog jezika,  Radojka Plavšić, profesor  srpskog jezika  i Dragana Jaćimović, magistar likovnih umetnosti.