Naslovna Društvo Cisterna vraćena na kolosek, normalizacija saobraćaja u petak

Cisterna vraćena na kolosek, normalizacija saobraćaja u petak

621
0

Pomoćni voz i specijalizovana ekipa Infrastrukture železnica Srbije podigla je vagon cisternu sa fosfornom kiselinom koja je noćas iskliznula sa šina na pruzi Prahovo pristanište – Zaječar – Knjaževac – Niš, nedaleko od sela Vratarnica.

Vagon cisterna, prva u nizu od 12 koje su noćas iz prahovskog “Eliksira” krenule za “Eliksir Zorku” u Šabac, a koja je iskliznula sa šina kod sela Vratarnica podignuta je na kolosek, ali saobraćaj na tom delu pruge još uvek nije normalizovan.

U “Infrastukturi železnica Srbije” ističu da predstoji  “uklanjanje železničke kompozicije sa mesta iskliznuća, a zatim i popravka oštećenih delova železničke infrastrukture” i da se očekuje da bi železnički saobraćaj na pruzio Niš – Zaječar mogao da bude uspostavljen sutra, 30. decembra oko 17 sati.

U Infrastrukturi železnice Srbije u saopštenju koje su ovim povodom objavili ističu da je kapitalni remont pruge urađen od Niša do Kn jaževca, ali ne i na deonici gde se dogodilo ovo iskliznuće.

“Na pruzi Knjaževac – Zaječar, na čijem delu se sinoć dogodilo iskliznuće, u ovoj i prošloj godini radnici „Infrastrukture železnica Srbije“ obavljali su pojačano tekuće održavanje koloseka. Ono je podrazumevalo delimičnu zamenu pragova na pruzi, pa je u prethodne dve godine zamenjeno oko sedam hiljada pragova, zatim zamenu pojedinih šina, dopunu tucanika, kao i regulisanje koloseka”, navode u „Infrastrukturi železnica Srbije“.

Ovo preduzeće, ističu, u svom programu rada za narednu godinu, koji je u proceduri usvajanja, predvidelo je da se između Knjaževca i Zaječara uradi rekonstrukcija železničke infrastrukture na tom delu pruge.

“Predlogom o rekonstrukciji 22 kilometra pruge između Knjaževca i Zaječara obuhvaćena je i deonica na kojoj se sinoć dogodilo iskliznuće cisterne”,  saopštili su u “Infrastukturi železnica Srbije”.