Naslovna Politika Parlamentarni izbori 2020. Cenzus smanjen na tri odsto

Cenzus smanjen na tri odsto

250
0

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i o izmeni Zakona o lokalnim izborima.

Cenzus na predstojećim izborima umesto pet, od sada će, na predlog Srpske napredne stranke, biti tri odsto, odlučila je Skupština Srbije.

Izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i o izmeni Zakona o lokalnim izborima, na predlog Gordane Čomić, propisano je da na listama bude bar 40 odsto žena, a uvedena su i konkretnija pravila za učešće stranaka nacionalnih manjina na izborima.

Stranke nacionalnih manjina, na predlog Muamera Zukorlića, poslanika Stranke pravde i pomirenja, neće morati da prilažu potvrdu odgovarajućeg nacionalnog saveta nacionalne manjine kojim se garantuje da ta stranka ili koalicija predstavlja nacionalnu manjinu. Umesto toga, Republička izborna komisija koja proglašava izbornu listu, može da zatraži mišljenje nadležnog nacionalnog saveta, ali nije u obavezi da to učini.

Političke stranke i koalicije nacionalnih manjina, na predlog poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) moći će da učestvuju u raspodeli mandata i kad dobiju manje od tri odsto glasova, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika rezultati izbornih lista stranaka manjina uvećavaju za 35 odsto.

NG Portal/Agencije