Naslovna Društvo Centar Negotina u blatu i barama

Centar Negotina u blatu i barama

3421
0

Sa svakom padavinom stanari pet stambenih zgrada u najužem centru Negotina, kod nekadašnjeg Varteksa, iznova se susreću sa prekomernom količinom vode i blata zbog kojih ne mogu da priđu ni svojim automobilima, obližnjim garažama, ali ni kontejnerima za smeće.

Sa svakom kišom ili snegom plato iza Matijevića i Aleksandrovića teško je prohodan i često se zbog blata u njemu zaglave automobili, kojih je svakodnevno sve više jer je ovo mesto i bukvalno svima na sredokraći puteva.

Ova lokacija u najužem centru grada je zbog pozicije koje ima i naprosto postala nezvanični parking za sve one koji dođu do grada da završe neki posao ili rade u blizini.

Dešavalo se da se u blatu zaglave i kamioni koji dolaze da isporuče robu u obližnje prodavnice, a zbog brojnih automobila koji tu cirkulišu svakodnevno blato se dodatno raznese, tucanik kojim je plato posut, takođe, pa se u rupama voda i duže nego obično zadržava.

Stanari uz problem sa autobilima već četiri decenije bezuspešno obijaju pragove nadležnih da se plato asfaltira i ovaj deo grada uredi.

“Ovaj deo grada je godinama ruglo naročito kada je vlažno vreme. Molili smo nadležne, pisali peticije, dobijali obećanja i ništa. Nadam se da će neko da nam pomogne da ne živimo više u 19. veku”, kažu stanari.

Njih preko 200 potpisali su pre tri godine i peticiju moleći nadležne da im reši problem. Obećanja su, vele dobili, ali ne i asfalt.

Bilo je predviđeno da im problem ove godine konačno bude rešen, ali do realizacije nije došlo. Iz lokalne samouprave ističu da će naredne godine raditi na rekonstrukciji ovog platoa.

“Kad god se nešto od radova sprovodi u opštini nadležni ističu da je to selo na primer imalo velikog udela u punjenju budžeta kroz poreze. Ako računamo makar samo poslednje dve decenije, a ne četiri koliko čekamo na humane uslove za život dostojne čoveka, onda bi samo od plaćanja poreza, eko i drugih taksi trebalo da odavno imamo asfaltiran plato”, ističu stanari.

Sudeći po nacrtu odluke o budžetu za 2021. koja bi do kraja godine trebalo da bude usvojena na sednici Skupštine opštine Negotin, rekonstrukcija platoa iza Matijevića predviđena je kao jedna od kapitalnih.

U predlogu odluke o budžetu koja je usvojena danas na sednici Opštinskog veća navodi se da je  rekonstrukcija ovog platoa predviđena za 2021. i da će koštati 15 miliona dinara.  Stanari ovog dela grada kažu da očekuju da to zaista bude i tako, a ne samo još jedno u nizu obećanja koje im je dato.