Naslovna Krajinske vinjete Carska palata u Šarkamenu značajna turistička destinacija

Carska palata u Šarkamenu značajna turistička destinacija

434
0

Prostor Negotinske krajine od vajkada je bio poprište istorijskih događaja, koji su obeležili i ne samo sudbinu naroda sa ovog prostopa već i razvoj ovog kraja.

Statistički podaci govore da je poslednjih godina kulturni turizam u eksplanziji. Čak 40 odsto putovanja odnosi se na arheološki turizam i posetu arheološkim nalazištima, a opština Negotin u toj oblasti i te kako ima šta da ponudi.

Nedavno je završena ovogodišnja faza istraživanja na „Vrelu“ kod Šarkamena, kasnoantičkog lokaliteta s kraja trećeg i početka četvrtog veka. Ovo nalazište, koje se maltene u kontinuitetu istražuje još od 1994. godine, spada u red carskih memorijalno-rezidencijalnih građevina kakvih, uz Sirmium, Romulijanu, Naiusus, na području Srbije ipak nema mnogo, a jedinstveno je i po tome što je jedini kompeks koji je dao svetske nalaze, set zlatnog nakita carice majke Maksimina Daje, 1996.

“Turista ovde ima sve više, toga smo svedoci svakog dana. Ovde nam je, doduše, veliki problem infrastruktura i iskreno se nadam da će lokalna samouprava rešiti deo tog atarskog puta, proširiti ga, kako bi omogućili dolazak većih grupa. Interesovanja ima i verujem da bi godišnje ovaj lokalitet videlo i do 20.000 ljudi”, kaže arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine, koordinator radova na Vrelu i rukovodilac projekta konzervacije.

“Vrelo” Šarkamen, srećom, već neko vreme prate i konzervatorski radovi, pa su impozantni, masivni zidovi na do sada istraženim delovima ovog zdanja, vidljivi i spremni za posete, a samo utvrđenje zaštićeno od uticaja vremena i atmosferskih padavina.

Ove godine, nakon prošlogodišnjeg lidar snimanja, koji je dobrim delom definisan prostor lokaliteta iznad i ispod zemlje, radilo se na istraživanju bedema u delu koji se pruža od južne kule zapadne kapije do jugozapadne kule utvrđenja.

“Došli smo do vrlo zanimljivih i interesantnih rezultata da i dalje imamo prostorije sa unutrašnje strane, kao i na južnom i na celom zapadnom bedemu. To je potpuno suprotno u odnosu na prvi zaključak koji smo imali devedesetih godina prošlog veka kada su počela iskopavanja, da utvrđenje nije završeno i da se unutra ništa nije dešavalo. Ovo dokazuje da tada nismo bili u pravu”, ističe Gordan Janjić.

Arheološki tim koji predvode dr Sofija Petković, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac radova na Vrelu i arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine, uz dr Igora Bjelića, arhitektu, autori prošle godine publikovane knjige „Vrelo-Šarkamen kod Negotina tetrarhijska rezidencija Maksimina Daje“, u izdanju Muzeja Krajine, otkrili su duž unutrašnje strane bedema više prostorija, koje će detaljnije biti istražene u narednim kampanjama.

“Ovih mesec dana je bilo dovoljno za konstatovanje pomenutih prostorija, ali kompletno definisanje ovog unutrašnjeg i spoljnog prostora, u ovom delu utvrđenja, uslediće naredne godine. Nadamo se da ćemo tada to završiti i taj južni deo zapadnog bedema do kule potpuno otvoriti i sa unutrašnje i sa spoljne strane i definitivno ga dovesti u situaciju da bude konzerviran i predstavljen javnosti na način koji i zaslužuje”, dodaje Janjić.

Već ove jeseni biće nastavljeni i restauratorsko- konzervatorski radovi koji će adekvatno zaštititi ovaj prostor i učiniti ga dostupnim široj javnosti, što bi za turizam ovog kraja, uz obezbeđenje infrastrukture i drugih bitnih činilaca bez kojih jedna turistička destinacija ne može da se zamisli, mogao da znatno doprinese ponudi ovog kraja.

“Ministarstvo kulture nam je obezbedilo sredstva za konzervaciju pa ćemo ove godine, po već postojećem projektu, konzervirati severnu kulu zapadne kapije. Nadamo se da ako sve ide planiranim tempom, da istraživanja prati i konzervacija da ćemo za par godina moći da javnosti prezentujemo tu južnu polovinu ovog velikog utvrđenja, dela carske palate Maksimina Daje, na jedan pravi način, ništa manje impozantno nego što je to Golubac, ili Ram danas”, zaključuje Gordan Janjić.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.