Naslovna Kultura Čak osam negotinskih horova nastupilo u slavu Svetskog dana horskog pevanja

Čak osam negotinskih horova nastupilo u slavu Svetskog dana horskog pevanja

395
0

Petu godinu zaredom Negotin su se priključili obeležavanju Svеtskog dana horskog pеvanja, koncertom koji je napunio salu Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

Bogatim i raznovrsnim programom publici koja u gradu Mokranjca horsko pevanje i najviše ceni predstavilo se osam negotinskih horskih ansambala. Da su dostojni naslednici tradicije horskog stvaralaštva u Negotinu koji je srpskoj i svetskoj baštini dao jednog velikog Stevana Mokranjca, pokazali su, pre svih, prosvetni radnici, dirigenti horova koji sa decom već godina predano i naporno rade.

Tako je publika najpre pozdravila najmlađi negotinski hor, “Vivak-2015” pod upravom Dragane Marinović Simonović koji je, uz korepeticiju Milje Videnović, sa trubačima Predragom Tasićem i njegovim učenikom Davidom Surdanovićem, izveo kompoziciju Dejana Cukića “Uvek divan dan” u aranžmanu Ivana Ilića, kao i bugarsku tradicionalnu “Ergen dedo” zajedno sa Kamernim ansamblom Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, koga čine: Valentina Dimitrijević (flauta), Vesna Garabantin (violončelo) i Stefan Nikolić (harmonika).

Hor Negotinske gimnazije pod upravom Danijele Marković izveo je kompoziciju “Ovo je Srbija”, “Devojčica vodu gazi” koju je na stihove Desanke Maksimović komponovao Dušan Maksimović Dumaks i narodnu pesmu iz istočne Srbije “Ja se penjem na gložđe”, u obradi nepoznatog autora.

I hor Osnovne škole “Vuk Karadžić” se, pod upravom Tanje Milosavljević, uz korepeticiju Bobana Milosavljevića, predstavio repertoarom satkanim od probranih klasičnih kompozicija, ali i obrada filmske i džez muzike, pa su tako, na zadovoljstvo prisutnih, izveli Pergolezijev “Gde je onaj cvetak žuti”, Mocartovu “Čežnju za prolećem”, indonezijsku narodnu pesmu “Kočija” i “Bibidi, babidi, bu” Mek Dejvida i Al Hofmana, popularnu numeru iz čuvenog Diznijevog animiranog filma o Pepeljugi.

Ženski hor Osnovne škole “Vera Radosavljević” koga vodi nastavnik Bojan Milosavljević opredelio se za tradicionalnu muziku. Ove devojčice koje su se sa uspehom predstavile i tokom prošlogodišnjeg koncerta u slavu horskog pevanja, izvele su “Da sam izvor voda ladna” i vlašku “Aj Marije la padurje”.

Hor Osnovne škole “Branko Radičević” pod upravom Eme Milošević-Anđelić opredelio se za kompozicije i obrade Gorana Bregovića i numere “Ederlezi” i “Mesečina” iz filmova Emira Kusturice “Dom za vešanje” i “Podzemlje”.

Uz svoje soliste, ovaj hor se predstavio i koreografijom i kostimima, koji su činili i deo “Brankovog spomenara”, scensko-muzičkog programa povodom 35. godišnjice postojanja škole.

Nakon što su učestvovali na otvaranju ovogodišnjjih 53. “Mokranjčevih dana”, novoosnovano Negotinsko pevačko društvo “Mokranjac” pod upravom Ružice Rajković oduševio je publiku, kako nastupom, tako i činjenicom da Negotin, koji horsku tradiciju gaji još od 1853. kada je formirano Pozorišno-pevačkodruštvo “Hajduk Veljko”, godinu dana posle osnivanja Beogradskog pevačkog društva, kojeg je proslavio upravo Negotinac Stevan Mokranjac kao horovođa, ponovo ima gradski hor.

Negotinsko pevačko društvo “Mokranjac” izvelo je sinoć “Tebe poem” Dobri Hristova, Mokranjčevu Devetu rukovet, kao i tradicionalnu indijansku pesmu “Evening rise”.

Standardno uvek na visini zadatka bio je i Hor Osnovne muzičke škole koga sa uspehom vodi Aleksandra Đukić, a koji je ove godine Negotinu doneo prvu nagradu sa Festivala horova dece i mladih “Fedeho”.

Uz korepeticiju Kristine Đukić hor je sa solistom Melisom Đorđević izveo kompoziciju Minje Subote “Lepa si zemljo moja”, a uz pratnju tarabuke Jovana Antića efektnu i neobičnu “Hallo Django” koju je komponovao Nemac Uli Fure.

I za kraj ovog, spomena vrednog, nastupa negotinskih horova, a ovaj grad ih ima čak devet, nastupio je Hor Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, takođe potvrđen na horskoj sceni Srbije, prvom nagradom koju je ženski hor osvojio na ovogodišnjem “HorFestu” u Valjevu.

Pod upravom energične Ružice Rajković ovaj hor se predstavio tradicionalnom afričkom pesmom “Kom”, makedonskom “Što mi je milo i drago”, Čilkotovom “Džez misom” uz klavirski saradnju Danila Perkovića i Mokranjčevim “Primorskim napjevima”.

Obeležavanje Svetskog dana horskog pevanja u Negotinu, u organizaciji Umetničke škole “Stevan Mokranjac” i Doma kulture, sa opštinom Negotin kao pokroviteljem, biće nastavljeno i večeras koncertom od 18 sati.

Na sceni Doma kulture nastupaju zaječarski horovi: „Lavirint“ pod upravom Željke Aleksić, Hor Hrama Roždestva Presvete Bogorodice sa dirigentom Natašom Jovanović, Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“  koga vodi Maja Milenković, Dečiji hor „Sokolići“ iz Sokobanje pod vođstvom Milice Božić, Hor „Sveti kralj Stefan Dečanski“ iz Knjaževca kojim diriguje Martina Milošević.

Publici će se predstaviti i Hor „Clopotel“  iz Rumunije sa  dirigentom Loredanom Buliga, Gimnazijski hor „Dositej Obradović“  iz Temišvara kojim diriguje Joca Bugarski, kao i hor „Vox Dunaris“ iz Turn Severina koji vodi Viorel Dorin  Bala.