Naslovna Kultura Čak 30 ustanova odabralo izdanje negotinske Narodne biblioteke za otkup

Čak 30 ustanova odabralo izdanje negotinske Narodne biblioteke za otkup

374
0

Ovogodišnji otkup knjiga Ministastva kulture je završen, a sa ponuđenog spiska, knjigu „Istok srpske poezije“ otkupilo je 30 biblioteka.

Antologija pesništva istočne Srbije “Istok srpske poezije”, koju je publikovala Narodna biblioteka “Dositej Novaković” iz Negotina, a priredio negotinski književnik Vlasta Mladenović, inače urednik izdavaštva u ovoj ustanovi kulture, našla se ove godine na listi publikacija od značaja za kulturu i umetnost Ministarstva kulture, ponuđenih za otkup.

Ministarstvo je, inače, za biblioteke od ponuđenih 2.823 naslova prošlogodišnje produkcije od 164 izdavača, odabrano 2.442 naslova, među kojima i izdanje Narodne biblioteke “Dositej Novaković” u Negotinu.

Čak 40 odsto izabranih knjiga spada u takozvani obavezni otkup, a ostale naslove, kao i broj primeraka biraju same biblioteke.

Antologiju pesništva istočne Srbije “Istok srpske poezije” Vlaste Mladenovića odabralo je 30 biblioteka.

“Knjige su poslate, dokumentacija je kompletirana i poslata Ministarstvu kulture.
Zahvaljujemo se svim ustanovama koje su odabrale naše izdanje za svoje fondove”, kaže Milorad Grbović, direktor negotinske Narodne biblioteke.

Inače, ova ustanova je i prošle godine na listi knjiga za otkup imala svoje izdanje, knjigu “Đenerali i generali Negotinske Krajine”, autora Miodraga B. Jonića. Bibliotekama u Srbiji je bila ponuđena i knjiga dr Branke Dragosavac, “Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1818. godine”, čiji je suizdavač negotinska biblioteka.