Naslovna Društvo Bukovski đaci obeležili Svetski dan hleba i Svetski dan zdrave hrane

Bukovski đaci obeležili Svetski dan hleba i Svetski dan zdrave hrane

811
0

U Poljoprivrednoj školi sa domom učenika “Rajko Bosnić“ brojnim edukativnim sadržajima obeležen Svetski dan hleba i Svetski dan zdrave hrane.

Prateći savremene tokove ishrane, koji podrazumevaju uključivanje različitih vrsta žitarica u proizvodnju hleba, obeležavanje Svetskog dana hleba u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika „Rajko Bosnić“ započelo je obradom različitih vrsta žitarica na času Biljne proizvodnje 1 (ratarstvo) koji je organizovao nastavnik Zaviša Paunović.

Budući poljoprivredni tehničari, učenici drugog razreda, izradili su, tom prilikom, nekoliko plakata na kojima su prikazane slike različitih žitarica sa kratkim opisom.

“Poreklom iz vremena plemenskih zajednica hleb predstavlja verovatno prvu ljudskom rukom stvorenu namirnicu. Danas je hleb „nasušna potreba” čiji se sastav neprestano usavršava i obogaćuje. U Srbiji se jede mnogo više hleba nego u ostalim zemljama Evrope i regiona. Podaci govore da 70 odsto stanovništva u Srbiji bira belu veknu iako na tržištu postoje i druge vrste specijalnih hlebova koji su manji po gramaži ali nutritivno vredniji”, navode u PŠ “Rajko Bosnić”.

Budući pekari, učenici trećeg razreda, svoje umeće u proizvodnji hleba pokazali su izradom tirolskog hleba, napravljenog od raženog i pšeničnog brašna sa malo kima. Praktičan rad učenika u školskoj pekari, nadgledali su nastavnik Saša Rangelov i pomoćni nastavnik Radmila Mitić.

Provera kvaliteta gotovih proizvoda izvršena je primenom organoleptičkog ocenjivanja sistemom bodovanja.

U organizaciji nastavnika Nevene Zlatanović, izvršena je obuka učenika za ocenu kvaliteta prehrambenih proizvoda. Učenici prvog i drugog razreda obrazovnog profila izrađivač hemijskih proizvoda su nova saznanja primenili u praksi ocenjivanjem kvaliteta proizvedenog tirolskog hleba.

Da bukovski pekari dobro poznaju svoj zanat pokazuju ocene dobijene za kvalitet proizvoda. Ni jedan hleb nije dobio ocenu dovoljan ili nedovoljan kvalitet za tržište. Ukupan broj bodova koji je dobio učenik za proizvedeni hleb kreće se u granicama od 68 do 100 bodova, što pokazuje na raspon ocene od dobrog kvaliteta do odličnog kvaliteta za tržište.

Predavanjem o zdravoj ishrani i prikazom video materijala sa temom „Šta je sok“ završeno je obeležavanje Svetskog dana hleba i Svetskog dana zdrave hrane.