Naslovna Društvo Budući veterinarski tehničari obeležili Međunarodni dan zaštite životinja i Svetski dan gusaka

Budući veterinarski tehničari obeležili Međunarodni dan zaštite životinja i Svetski dan gusaka

558
0

Pod geslom „Mi smo veterinarski tehničari, mi brinemo o životinjama. To možeš i ti“ budući veterinarski tehničari, učenici prvog i drugog razreda, obeležili su nedavno Međunarodni dan zaštite životinja i Svetski dan gusaka.

Prvi put, na inicijativu nastavnika stočarske grupe predmeta, Poljoprivredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“  obeležila je ove godine dva značajna datuma posvećena životinjama.

Međunarodni dan zaštite životinja, 4. oktobar,  učenici II-2 odeljenja uz podršku nastavnika higijene i nege životinja, Verice Stanojević i Damira Rakića obeležili su na školskoj ekonomiji brigom o životinjama.

Đaci su  nahranili krave, ovce, koze, svinje i pernate životinje, očistili objekte u kojima one borave i na kraju istimarili krave. Pažnju su poklonili i napuštenim psima koje je zbrinula škola.

I Svetski dan gusaka, 29. septembar obeležen je brigom o guskama koje krase školsku ekonomiju. U organizaciji nastavnika stočarstva sa ishranom i računarstva i informatike, učenicima I-2 oderljenja je prikazan video materijal koji govori o poreklu gusaka, njihovom načinu uzgoja, mogućim bolestima, plasmanu proizvoda i slično.

Učenici su saznali i da je, ne tako davno, Srbija bila treća zemlja u svetu po izvozu guščjeg perja i da se više od milion gusaka uzgajalo u Vojvodini.

Tokom dva školska časa, kojima je prisustvovao i odeljenjski starešina Damir Rakić, nastavnik Verica Stanojević je sa učenicima obradila eksterijer sa posebnim osvrtom na  eksterijer domaće guske.

Nakon prikazane video lekcije o digitalnom zapisu podataka i kodiranju karaktera, učenici su nova saznanja primenili u praksi i kodirali eksterijer domaće guske primenom ASCII kodne strane, a zatim dekodirali poruku nastavnika Radmile Gerov prikazanu na poslednjem slajdu prezentacije.