Naslovna Društvo Briga o zdravlju – najvažnija lekcija u OŠ „Branko Radičević“ u Negotinu

Briga o zdravlju – najvažnija lekcija u OŠ „Branko Radičević“ u Negotinu

620
0

U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ počela realizacija projekta „Stojiš pravo. Bravo! Bravo!“, čiji je cilj naučiti učenike da brinu o svom zdravlju.

Nedovoljna fizička aktivnost učenika van škole, ali i na časovima fizičkog vaspitanja, nepravilno sedenje, pretežak školski ranac, glavni su uzroci pojave deformiteta kičme kod svakog trećeg učenika u Srbiji.

Ovakva slika zdravstvenog stanja dece u najranijem periodu odrastanja do 10. godine je i u školama naše opštine.  Zato je ideja o realizaciji projekta „Stojiš pravo. Bravo! Bravo!“, koji je ovog septembra pokrenut u Osnovnoj školi „Branko Radičević“, naišla na dobar odziv učiteljica.

„Cilj projekta je prevencija nepravilnog držanja, ali i ispravljanje deformiteta kod dece. Projektom su obuhvaćena deca od drugog razreda, sa kojima ćemo raditi samo teorijski, tj. upoznaćemo ih  sa pravilima sedenja, nošenja ranca i držanju tela, dok korektivne vežbe kreću od trećeg razreda jer je muskulatura u tom uzrastu  već formirana“, kaže za NG Portal Kristina Jovanović, učiteljica.

Realizacija projekta počela je sa prvim školskim danima i prve tri faze biće realizovane do kraja oktobra. Učenici će između ostalog na samom početku naučiti da mere svoj ranac, a onda da iz njega izbace nepotrebne stvari.

U  trećem delu projekta „Moj ormarić čuva moje zdravlje“, zadatak za učenike će biti da planiraju koji pribor i udžbenike treba nositi za koji dan, a u tome će im pomoći  učiteljice, s obzirom da su sve učionice u razrednoj nastavi opremljene ormarićima u kojima učenici mogu da planski ostavljaju pribor i udžbenike.

Poslednja faza projekta podrazumeva rad na pravilnom držanju tela  sa decom kod koje je prepoznat problem sa deformitetom kičme.

„Nastavnici fizičkog vaspitanja rade inicijalna merenja na početku svake školske godine, a mi ćemo raditi i test koji će nam pokazati da li dete ima neki deformitet. Ako je nešto strukturalnog tipa i preti da postane još gore, dete ćemo upućivati kod specijaliste koji određuje dijagnozu. Sa tom konačnom informacijom dete se vraća kod nas i mi krećemo sa korektivnim vežbama“, kaže Dejan Živadinović , profesor fizičkog vaspitanja, jedan od realizatore projekta.

Osnovna škola „Branko Radičević“ poseduje odlične uslove za realizaciju nastave fizičkog vaspitanja pa i projekta kroz koji će učenici naučiti da brinu o svom zdravlju.

„Ormarići koji će rasteretiti školske rančeve učenika sem u učionicama razredne nastave, spremni su i za učenike petog i šestog razreda. U planu je da sva deca naše škole budu obuhvaćena ovim projektom. Briga o zdravlju će biti jedan od zadataka u narednom periodu. Mi imamo sasvim dovoljno kapaciteta da učiteljice realizuju svakodnevno nastavu fizičkog vaspitanja, i da prostor male sale koristimo za korektivne vežbe“, ističe za naš portal vršilac dužnosti direktora Osnovne škole „Branko Radičević“ Marija Dumitrašković.