Naslovna Društvo Brestovački koljindreci obišli domove meštana

Brestovački koljindreci obišli domove meštana

526
0

U porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla u borskom Brestovcu uz pesmu koljindreca, iskri badnjaka i vatromet obeleženo Badnje veče, najavljujući praznik rođenja Isusa Hrista, Božić.

Tradiciju okupljanja kraj vatre na Badnje veče, Brestovljani neguju već dugo.  Uz kuvanu rakiju i čaj i ove godine, kažu meštani ovog borskog sela, u velikom broju, okupili su se najmlađi noseći u rukama ukrašene šarene koljinde ali i vremešni Brestovljani koji pamte praznovanje Božića na sedeljkama koje su trajale danima.

„Ono što je posebnost naših običaja su koljindreci koji dolaze po svoje poklone i  mi ih darujemo kukuruzom, jabukama, slatkišima kao što je nekada bilo. Sa prvim mrakom deca obilaze kuće, pevaju tradicionalne pesme na vlaškom jeziku, dobijaju darove a zatim se okupljaju u porti crkve  gde se badnjak pali da oni prodžaraju vatru. U svakom domu na Badnji dan domaćini idu po badnjak a zatim od vrbove grane prave koljinde. Izgule trake, oblože grane i išaraju ih a zatim izdime“, kaže Dragi Čorboloković,  predsednik KUD „Đido“, koji u Brestovu okuplja decu i mlade već 76 godina da pesmama i igrama čuvaju od zaborava običaje.

Božić se danas i u Brestovcu slavi kao i u celoj Srbiji u krugu porodice uz bogatu mrsnu trpezu ali i uz specijalitet ovog kraja borndau ili burundeo, kako se još zove, domaću paštetu koja se priprema od svinjskog mesa i kukuruznog brašna.

Nekada se u ovom borskom selu Božić dočekivao na sedeljci i bila je to samo prva u nizu na kojima se slavio jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Božić.