Naslovna Društvo Bratujevac bez ulične rasvete

Bratujevac bez ulične rasvete

893
0

Vikend naselje Bratujevac nadomak Negotina nedavno je ostalo bez ulične rasvete kada su radnici Elektrodistribucije zbog kvara, skinuli brojilo i više ga nisu ni vratili.

Kako navode stanari ovog vikend naselja u kojem je stalno naseljeno sedam, uglavnom staračkih domaćinstava, a povremeno više od 20 porodica sporno brojilo zbog kvara koje je izazvalo nevreme u avgustu, uklonjeno je krajem meseca.

Iako su očekivali da će nakon eventualne popravke brojilo biti vraćeno, a javna rasveta ponovo uspostavljena, ispostavilo se da to nije tako. I to zbog neverovatne činjenice da brojilo, ističu stanari, poslednje dve decenije nije ni bilo u sistemu evidencije nadležne elektrodistribucije.

Tako u mraku čami čitavo naselje od nekadašnje živinarske farme pa sve do poslednjih kuća prema Čubri, a neosvetljen je i put ka ovom selu.

 „Kada su skidali brojilo radnici Elektrodistribucije su nam rekli da mi tu struju i onako ne plaćamo poslednjih 20 godina. Naravno da smo želeli da problem rešimo, ali kako Bratujevac nije mesna zajednica kojoj bismo mogli da se obratimo za pomoć morali smo da se peticijom obratimo opštinskim vlastima“, kažu nam stanari Bratujevca.

Njih 46 je potpisalo peticiju u kojoj traže da se problem podhitno reši. Peticija je upućena predsedniku opštine Vladimiru Veličkoviću uz molbu da svojim uticajem pomogne da se rasveta u ovo naselje vrati.

Na Bratujevcu, ističu oni, ima više vikendica na čijim okućnicama i imanjima meštani već godinama gaje pčele, domaće životinje, sade bašte.

„Jedina okretnica i proširenje na ovom putu je upravo na Bratujevcu, kod česme, gde u zimskim uslovima velike radne mašine koje održavaju puteve mogu jedino da izvrše manevar okretanja vozila“, navode meštani.

Oni podsećaju da na ovoj lokaciji već dugi niz godina postoji i lovački dom, nedavno potpuno restauriran i opremljen najsavremenijom opremom za prihvat i smeštaj gostiju iz zemlje i inostranstva koji je i objekat od značaja za lovni turizam.

„Nepostojanje uličnog osvetljenja  pored paradoksa za savremeno društvo u kojem živimo, predstavlja i opasnost po bezbednost vikend kuća i ostalih objekata, košnica i drugih poljoprivrednih proizvoda od kojih se građani ovog dela Negotina izdržavaju, ali i opasnost u bezbednosti saobraćaja“, navode vlasnici vikendica na Bratujevcu u peticiji koju su i zvanično predali na pisarnici Opštinske uprave opštine Negotin.