Naslovna Društvo Božićna poslanica SPC: Čuvajte svoje i tuđe zdravlje, tako se poštuje svetinja...

Božićna poslanica SPC: Čuvajte svoje i tuđe zdravlje, tako se poštuje svetinja života

463
0

Sinod Srpske pravoslavne crkve i svih arhijereja uputio je vernicima Božićnu poslanicu čestitkom da im ovaj praznik u domove unese „mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje”.

U Poslanici Sinoda Srpske pravoslavne crkve i svih arhijereja građanima je upućen poziv da u ovim danima velikih iskušenja zahvale lekarima i medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života.

„Ta ljubav i žrtva obavezuju da sve vas, deco naša duhovna, pozovemo i zamolimo da u ovim danima, teškim za svekoliki rod ljudski, čuvate svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvate druge na način kako to preporučuju zdravstvene službe naše matične zemlje i zemalja u kojima živi naš narod, širom sveta. Tako čineći ljudi ne pokazuju odsustvo vere ili maloverje, već svedoče da poštuju svetinju života, da vole bližnje i da ljube Gospoda koji je sami život. Ako nam je, možda, cele godine tuga pritiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu, jer slavimo Rođenje najveće Radosti, Rođenje Sina Božjeg Isusa Hrista! Ako su nam cele godine mržnja, gordost i zloba trovali srce, izbacimo danas otrov iz njega jer slavimo Rođenje nebeske Ljubavi, ovaploćene u ljudskoj prirodi“, poručuje Srpska pravoslavna crkva.

Rođenje Sina Božjeg, ističe se u Poslanici obavezuje da svuda oko sebe gradimo mir – mir Božji i da širimo ljubav kao način života.

“Neka ovaj Božić, deco naša duhovna, unese u vaše domove mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane vašeg života! Neka nam novorođeni Mladenac Hristos podari pokajanje i spremnost na praštanje! Ukoliko među vama i danas ima onih koji su u svađi, pozivamo ih da u božićnoj radosti jedni od drugih zatraže oproštaj, muž od žene, a žena od muža, deca od roditeljâ, a roditelji od dece, sused od suseda. Moramo zatražiti oproštaj jedni od drugih ako hoćemo da budemo Božji i da nam Božić bude radostan, srećan i blagosloven, i mi u Njemu”, poručuje Sinod i arhijereji.

Episkop timočki Ilarion

Božićnu čestitku vernicima povodom Božića uputio je i episkop timočki Ilarion.

“Rođenje tvoje, Hriste Bože naš, dariva svetu svetlost razuma, jer u njemu oni koji zvezdama služahu od zvezda se naučiše da se klanjaju tebi, Suncu pravde, i da upoznaju tebe s visine istoka. Gospode, slava tebi! Srdačno vas pozdravljamo i želimo srećne i Bogom blagoslovene božićne i novogodišnje praznike, kao i obilje duhovnih darova, zdravlja i radosti od vitlejemskog Bogomladenca u nastupajućoj 2021. godini uz sveradosni pozdrav: Mir Božji – Hristos se rodi!
Vaistinu se rodi”, navodi vladika Ilarion.