Naslovna Društvo Božićna čestitka Episkopa timočkog Ilariona

Božićna čestitka Episkopa timočkog Ilariona

359
0

Uz tradicionalan pozdrav „Mir Božiji, Hristos se rodi!“ njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki Gospodin Ilarion čestitao je pravoslavnim hrišćanima Eparhije timočke Božić.

Episkop timočki Ilarion uputio je božićnu čestitku pravoslavnim hrišćanima Eparhije timočke, podsećajući da smo “danas kada se sjedinjuju nebo i zemlja obasjani svetlošću vitlejemske zvezde i ispunjeni radošću kojom su se radovali mudraci i pastiri gledajući u jaslama ovaploćenog Spasitelja sveta”.

“Zahvaljujući ljubavi Božjoj i činjenici da se Sin Božji, drugo lice Svete Trojice, rodio u ljudskom telu radi nas i radi našeg spasenja, u prilici smo da ga upoznamo i proslavimo i tako se i mi rodimo za život večni koji nam se nudi.  Pala ljudska priroda sama u sebi nema snage niti mogućnosti da prevaziđe smrt i da postoji večno. Zbog toga Hristos i dolazi na zemlju, neodvojivo izlazeći iz večnog naručja očevog i u vremenu se rađa iz devstvene utrobe Presvete Bogorodice, da bi, uzevši na sebe u potpunosti čovečansku prirodu, osim greha, vratio je u naznačeno dostojanstvo.”

Vladika Ilarion zaželeo je vernicima da im se u srca i domove “usele mir, radost, zdravlje, dugovečnost, a pre svega vera, nada i ljubav, koje daju smisao našim životima i postojanju”.

“Rođenjem svojim Bogomladenac Hristos podseća nas opet na novu priliku da svoj život usaglasimo sa večnim zapovestima Božjim i da zavolimo Boga čitavim svojim bićem, a bližnje kao sebe same. Da svako od nas u svome zvanju i mestu raste, napreduje i postiže uspehe na ponos i slavu otadžbine i naše svetosavske Srpske pravoslavne crkve. Nanovo smo prizvani da u ovim vremenima, kada ratni vihori bukte na različitim stranama zemljinog šara a smutnje i neizvesnost za ličnu egzistenciju i očuvanje pravoslavnog identiteta unutar naših porodica rastu iz dana u dan, svako od nas, prema meri vlastitih mogućnosti, učini ljubavlju ispunjen napor i pomogne braću i sestre koji su potrebiti, slabi, prognani i bolešću obremenjeni, da duhovno zagrlimo svakog čoveka i poželimo mu obraćenje Bogu i večno spasenje u Carstvu nebeskom. Prizvani smo da vrednim radom pobedimo lenjivost i tugu, da molitvom pobedimo iskušenja i neslogu i na taj način projavimo svoju hristolikost“, navodi Episkop timočki Ilarion u svojoj božičnoj poruci vernicima.