Naslovna Kultura “Bolivud” na 53. “Mokranjčevim danima”

“Bolivud” na 53. “Mokranjčevim danima”

365
0

Treće festivalske večeri na 53.“Mokranjčevim danima“, ansambl Narodnog pozorišta izveo je na sceni Doma kulture u Negotinu, nedavno postavljeno, ali već na brojnim festivalima afirmisano delo „Bolivud“ autorskog tima Maja Pelević i Anja Đorđević.

Priču današnjice, o snu o brzom i lakom bogaćenju, poletno je iznela mlada ekipa nacionalnog teatra: Miloš Đorđević, Jelena Đokić, Danijela Ugrenović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić i Bojana Đurašković. Pesmom i pričom oni su dočarali trenutak kada život stanovnika malog grada na granici prekida iznenadna vest: dolazak velikog bolivudskog producenta koji hoće da kupi malu fabriku, u njoj napravi bolivudski studio i otvori nova radna mesta.

Ta iznenadna vest je uzbudila glumce iz pozorišta koji su odlučili da producentu naprave priredbu i time povećaju šanse za uloge u budućem bolivudskom spektaklu. Grad je opet ujedinila zajednička ideja i kolektivni entuzijazam, ali život ko život – pun je neočekivanih obrta.

“To je priča o svima nama i na šta smo sve spremni kada nam se nudi bolja budućnost. Dolazak „Bolivuda“ tako postaje povod za priču o krahu industrije, ksenofobiji, divljoj privatizaciji, lažnim svetovima, a sve to kroz pesmu i igru pod sloganom “leba ako nemaju, dajte im kolače”. Tako Bolivud, kao industrija zabave i cpeće, postaje mesto eskapizma i povod za udruživanje, solidarnost i slogu, vrednosti koje smo zaboravili u ovom postkomunističkom, tranzicionom, apsurdnom vremenu u kome živim”, ističe autorka Maja Pelević.