Naslovna Društvo Bojanu Duciću i Filipu Matiću, učenicima negotinske Umetničke škole prva nagrada na...

Bojanu Duciću i Filipu Matiću, učenicima negotinske Umetničke škole prva nagrada na “Danima harmonike”

656
0

Na 25. Internacionalnoj manifestaciji „Dani harmonike“ u Smederevu prvu nagradu osvojili su Bojan Ducić, učenik prvog razreda i Filip Matić, maturant negotinske Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, u klasi Stefana Nikolića.

Bojan Ducić i Filip Matić

Nastavljajući uspešnu takmičarsku sezonu iz ranijih godina učenici odseka harmonike u klasi profesora Stefana Nikolića i na jubilarnom 25. izdanju Internacionalne manifestacije „Dani harmonike“ u Smederevu okitili su se u svojim kategorijama prvom nagradom.

Bojan Ducić, učenik prvog razreda srednje muzičke škole prvu nagradu osvojio je u C kategoriji sa 93,67 poena, dok je maturant Filip Matić u kategoriji E, u kojoj je svojevremeno njegov profesor Stefan Nikolić bio laureat i pobednik na nacionalnom izboru za predstavnika na Svetskom trofeju harmonikaša koji se tradicionalno održava u okviru takmičenja, osvojio prvu nagradu sa rezultatom od 92,33 poena.

 “U pitanju je jubilarno 25. i ujedno domaće takmičenje kroz koje je do sada prošlo najviše harmonikaša od svih takmičenja na kojima se izvodi primarno klasična muzika u Srbiji. Ove godine je zbog epidemiološke situacije takmičenje održano online. Bojan i Filip imali su svega par meseci da se pripreme. Trenutno radimo i na pripremama za takmičenja „Muzičko proleće“, za smotru „Konstantin Veliki“ i za predstojeće republičko takmičenje”, saznajemo od Stefana Nikolića.

“Dani harmonike” tradicionalno se održavaju u maju u organizaciji Udruženja pedagoga akordeona Srbije, ali je zbog globalne pandemije virusa korona održano krajem novembra – online.

Takmičenje je organizovano u kategorijama za soliste, kamerne sastave i orkestre harmonika, a učesnike je ocenjivao ugledni žiri iz zemlje i inostranstva, među kojima i neki od naših najvećih stručnjaka za harmoniku poput Radomira Tomića, Danijele Gazdić, Danijele Rakić i drugih.