Naslovna Kultura Bojan Petrović i „V.I.S. Scena“: Muzika je ljubav na šest kontinenata

Bojan Petrović i „V.I.S. Scena“: Muzika je ljubav na šest kontinenata

363
0

Bojan Petrović (55) iz Majdanpeka, frontmen grupe „V.I.S. Scena“, muzičar je čije se pesme trenutno vrte na radio stanicama šest kontinenata, čime se retko koji njegov kolega sa ovih prostora može pohvaliti.

Bojan Petrović; Foto: Hard Rock Caffe Bucharest

Ni Bojan Petrović, ni bend „V.I.S. Scena“, nemaju svog profesionalnog menadžera, nemaju sponzore, nemaju nikoga ko ih „gura“.

Imaju samo Bojanov beskrajni entuzijazam, ljubav prema muzici i „težnju ka savršenstvu“, kako se to kaže u dokumentarcu snimljenom o jednom drugom njegovom bendu koji se zvao “Dunsteri“ i koji je svirao širom zemlje, pa i u inostranstvu.

Najpoznatija bina na kojoj su bili je ona u „Hard-Rock Caffe“-u u Bukureštu, gde nije lako stići.

Foto: Hard Rock Caffe Bucharest

Grupa „V.I.S. Scena“ osnovana je davne 1983. godine, a čine je ljudi iz raznih gradova. Sredinom devedesetih bili su i učesnici Beogradskog proleća, što je pravi mali podvig za bend koji nikada nije postao poznat u pravom smislu te reči.

U snimanju pesama učešće uzima i po nekoliko desetina muzičara koji snimaju u četiri profesionalna i tri kućna studija. Bend je imao i značajnih pauza u svom radu, ali nije samo to razlog što danas mogu da se pohvale svega sa dva objavljena albuma i trećim koji još čeka izdavača.

“Iako imam mnogo materijala, teško je sve to koordinisati kada živiš u mestu koje je daleko od centra zbivanja, a muzičari koji učestvuju u celom projektu raštrkani su po više gradova“, kaže Bojan, “i zato se dovijamo kako znamo i umemo. Ali, najvažnije nam je da krajnji proizvod, ono što će izaći iz svih tih studija i montažnih jedinica, bude vrhunskog kvaliteta“.

Da Bojanove pesme zaista imaju kvalitet, govori činjenica da ih trenutno emituje više desetina radio stanica na šest kontinenata.

Severna Amerika (obe Кaroline, Кalifornija, Novi Meksiko, Florida, Ajova, Njujork, Кanzas, Mičigen, Nova Engleska), zatim Evropa, (Engleska, Škotska, Španija, Francuska, Italija, Bugarska), potom Australija, Brazil i Argenitina u Južnoj Americi, Namibija u Africi, a preko Rusije pokriva dva kontinenta – sluša se i u Moskvi i u Novosibirsku u Aziji.

No, kako kaže naš sagovornik, sve je ovo u začetku, a posebno Azija u koju tek želi da zakorači.

“Sve je počelo kada je jedna džez-radio stanica iz Novog Meksika, koja inače emituje isključivo engleske i američke bendove, na svoju plej-listu uvrstila čak četiri naše pesme. Za njima su krenuli i drugi“, kaže Bojan čija muzika polako osvaja i region. Džez, fank i pop tonovi njegovih pesama, osim u Srbiji, emituju se i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a ako već nije, samo je pitanje trenutka kada će se „V.I.S. Scena“ zavrteti u Sloveniji i Makedoniji.

Na pitanje očekuje li i neku zaradu od toga što svojim pesmama polako pokriva svet, Bojan odgovara: “Verovatno samo simboličnu, ali, ako moja muzika nastavi da se širi, ko zna“, kaže i dodaje: “Za sada uživam u tome što se moji snovi ostvaruju, a ako sam više od trideset godina celog sebe darovao muzici, možda mi se to vrati i na taj materijalni način. Videćemo.“

Naš sagovornik u Majdanpeku je poznat i kao pasionirani kolekcionar muzike, na raznim nosačima zvuka, od gramofonskih ploča, preko kaseta do CD-ova. Кako sam kaže, prati 11.000 izvođača, poseduje 600 hiljada albuma, što je oko 60 godina slušanja muzike, a da se ne ponovi pesma.

Svoju posvećenost i ljubav prema muzici, Bojan pokazuje i u svom kafeu, koji je u potpunosti prilagodio klupskim svirkama i kroz koji je za nešto više od tri godine prošlo više od 60 bendova iz pet zemalja (Srbija, Švajcarska, Rusija, Slovačka, Ukrajina) i održano je preko 140 koncerata.


Autor Dejan Zlatić, novinar i književnik iz Majdanpeka, autor je romana „Bezimena“, „Zrenje“, „Bdenje“, „Sjaj“ i „Brale“, dugogodišnji dopisnik nekoliko dnevnih listova, nekadašnji glavni i odgovorni urednik Radio Televizije Majdanpek, sada profesor u majdanpečkoj Tehničkoj školi.