Naslovna Društvo Bojan Ducić, virtuoz na harmonici, učenik generacije Osnovne škole „Hajduk Veljko“ u...

Bojan Ducić, virtuoz na harmonici, učenik generacije Osnovne škole „Hajduk Veljko“ u Štubiku

1008
0

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2019/2020. godine.

Od prvih školskih dana Bojan Ducić iz Štubika, sada učenik prvog razreda Srednje muzičke škole “Stevan Mokranjac” naprosto je znao šta hoće. U rodnom Štubiku, u svojoj osnovnoj školi koja nosi ime branioca Negotina, Hajduk Veljka, znao je samo za petice.

Jednako ga je privlačila i matematika i muzička kultura, ali se, kaže, najviše istakao u tehničkom i informatičkom obrazovanju. Ove je godine bio prvi na opštinskoj smotri i spremao se za okružnu, ali ga je u tome omela pandemija virusa korona.

Uporedo sa osnovnom završavao je i osnovnu muzičku školu koju je upisao tek sa 12 godina.

“Muzičku školu sam upisao kasno, u odnosu na ostale đake, kada sam bio šesti osnovne. Zahvaljujući mom profesoru Stefanu Nikoliću, ali i velikom radu uspeo sam da za godinu dana završim četiri razreda osnovne muzičke škole kako bih stigao vršnjake”, kaže Bojan.

Harmonika mu je, veli, definitivno odredila život, a takmičenja su ga usmerila i osmelila da pomisli da se i profesionalno, kroz dalje školovanje, bavi njome.

Oprobao se zahtevnim programima na “Muzičkom proleću” u Smederevu, Međuokružnom takmičenju učenika odseka harmonike u Negotinu, na kojima je osvojio prvu nagradu, ali i takmičenju “Accordion Art” u Knjaževcu gde je dobio drugu.

“Samim tim što sam se opredelio za upis u srednju muzičku školu odlučio sam da će harmonika zauzimati centralno mesto u mom životu tokom daljeg razvojnog perioda, s obzirom da se radi o pozivu koji zahteva maksimalnu posvećenost i neprekidni intenzivni rad i usavršavanje”, dodaje Bojan koji je aktivan učesnik i svih manifestacija u rodnom Štubiku, u Kulturno-umetničkom društvu „Prerast“, gde učestvuje i kao solista na harmonici, i kao član orkestra, ali i kao folklorista.

Bojan Ducić na takmičenju „Virtuozi V4+ – Sviramo zajedničkim jezikom“ u studiju RTS; Foto: Privatna arhiva

Ovaj mladi virtuoz klasične muzike učestvovao je i na muzičkom takmičenju „Virtuozi V4+ – Sviramo zajedničkim jezikom“ u formatu televizijskog talent šou-programa koji je pre šest godina iniciran u Mađarskoj, a čiji je Srbija ove godine specijalni gost.

“Prošao sam selekciju i plasirao sam se u 29 mladih izvođača do 18 godina od kojih je četiri izabrano da predstavljaju Srbiju u Budimpešti. Iako se nišam našao u top četiri, ovo mi je bilo dragoceno iskustvo, tim više jer sam bio jedini harmonikaš u selekciji, i jedini Štubičanac i Negotinac, a sam plasman je veliki uspeh. Samo takmičenje ce biti emitovano novembra na RTS-u”, dodaje Bojan Ducić.

Ovaj talentovani mladić priprema se i za Svetski trofej harmonikaša koji se ove godine zbog pandemije virusa korona odvija putem interneta. Bojan će, ukoliko sve bude po planovima, nastupiti u kategoriji nacionalnog trofeja do 16 godina.

“Kada sam 2017. došao u Negotin Bojan je tek učio note. Jako mi je drago da sam zadobio njegovo poverenje. Zahvaljujući tome što prihvata svaki moj savet i sugestiju kada je u pitanju vežbanje i interpretacija, Bojan je jako brzo napredovao. Pored toga, vaspitan je i vredan mladić o čemu govori i to da je završio osnovnu školu u Štubiku kao đak generacije, a uporedo i osnovnu muzičku školu sa prosekom ocena od 5.00”, kaže o Bojanu njegov profesor i mentor Stefan Nikolić, profesor harmonike u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac”.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.