Naslovna Blog

Nastavak školske godine 24. januara za sve učenike

0

Učenici osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji u školske klupe se vraćaju u ponedeljak 24. januara. Za starije učenike predviđen je kombinovan model nastave.

Školsko zvono u svim obrazovnim institucijama u centralnoj Srbiji oglasiće nastavak školske godine za sve učenike, najavio je danas Branko Ružić, ministar prosvete.

Nakon dvodnevnih konsultacija predstavnika Ministarstva prosvete i Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola odlučeno je da će mlađi osnovci nastavu pohađati svakodnevno, dok će učenici od petog do osmog razreda kao i srednjoškolci od ponedeljka na časove ići po kombinovanom modelu, dan za danom podeljeni u dve grupe.

Dalja situacija i broj obolelih pratiće se na nedeljnom nivou, pa će shodno tome biti donete po potrebi nove odluke o organizaciji nastave.

Danas slavimo Svetog Jovana Krstitelja

0

Današnji praznik Jovanjdan posvećen je uspomeni na Jovana Preteču koga Srpska pravoslavna crkva i vernici slave sećajući se proroka i svetitelja koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

Sveti Jovan Krstitelj, detalj sa ikone; Foto: spc.rs

Rođen u porodici pobožnih ljudi, prvosveštenika Zaharija i njegove žene Jelisavete u njihovim kasnim godinama, Jovan je bio predoređen da najavi dolazak Isusa Hrista.

Krstitelj je zato što je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča jer je najavio njegov dolazak. Živeo je skromno i astetski hraneći se darovima prirode. Zbog istine koju je govorio odsečena mu je glava.

Do danas je zadržan običaj da se ljudu na današnji praznik, Jovanjdan, bratime i kume jer se ovaj svetitelj smatra uzorom u životu.

Sveti Jovan je jedna od čestih slava u srpskim domovima pa i mnogi Krajinci danas dočekuju goste za bogatom trpezom.

Slavarima čestitamo praznik!

Isplata redovnih i povremenih novčanih naknada

0

Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila je da u četvrtak, 20. januara počinje isplata decembarskih novčanih naknada nezaposlenima.

Isplata redovne novčane naknade će korisnicima koji ovu naknadu primaju po osnovu nezaposlenosti bilo da su ostale bez posla nakon prestanka obavljanja probnog rada, privremenih i povremenih poslova, radnog odnosa na određeno vreme, radnog odnosa zbog prestanka rada poslodavca, u slučaju stečaja i likvidacije ili kao tehnološki viškovi, te nakon isteka funkcije na koju su izabrani, imenovani ili postavljeni, kao i po osnovu prenosa osnivačkih prava,  biti izvršena na tekuće račune u Poštanskoj štedionici počev od četvrtka, 20. januara.

U petak, 21. januara biće isplaćena i privremena novčana naknada za decembar osobama koje žive na i izvan teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

U Negotinu 64 kovid slučaja

0

U Negotinu su za poslednja dva dana evidentirana su 64 nova kovid slučaja, skoro svaki treći od 228 testiranih.

Ilustracija, pixabay.com

Među obolelima je četvoro dece i mladih od jedne do 15 godina. Virus korona je potvrđen kod 42 osobe ženskog i 22 osobe muškog pola do 83 godine starosti.

Jedna osoba je, nažalost, preminula od posledica virusne infekcije, 21 se leči u bolnici od upale pluća, od kojih su četiri hospitalizovane u poslednjih 48 sati. Četvoro ih je nakon završenog lečenja otpušteno sa kovid odeljenja, a jedan pacijent je upućen na dalje lečenje u bolnicu tercirarnog nivoa.

Na teritoriji ove opštine je 237 aktivnih kovid slučajeva.

Danas slavimo praznik Bogojavljanje

0

Pravoslavna crkva i vernici se danas pozdravljaju rečima „Bog se javi! Vaistinu se javi!“ slaveći jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika.

Bogojavljenje, Crkva Svete Trojice, Negotin, 2022.

Današnji praznik Bogojavljanje čuva uspomenu na događaj javljanja Svetog Duha kada je Sveti Jovan u reci Jordan krstio Isusa Hrista. Svojim krštenjem Isus je označio početak svoje propovedi.

Na ovaj praznik se u portama pravoslavnih hramova ali i na rekama osveštava voda koju vernici unose u svoje kuće i čuvaju u posebnim sudovima i koristi je sa iskrenom verom kada naiđe bolest ili neka druga nedaća.

Bogojavljanje u Radujevcu; Foto: Maja Stojanović

U svim hramovima i manastirima Eparhije timočke, arhijerejskom namesništvu negotinskom, pa i u negotinskim crkvama Svete Trojice, Rođenja Presvete Bogorodice i Manastiru Bukovo danas je posle liturgije obavljeno veliko osvećenje vodice.

Voda se osveštava i van hrama, na rekama ili drugim otvorenim mestima, na obali Dunava, ali i širom Negotinske krajine, uz prisustvo verujućeg naroda.

Bogojavljenje, Mokranje; Foto: Žika Niculović

Bogojavljanska voda ima duhovna i lekovita svojstva i cele godine ostaje sveža i osvećena. Zdravi ljudi danas piju osvećenu vodu nakon jučerašnjeg posta jer se ona uzima kao Sveto pričešće.

Mnogi običaji zadržani su i do danas u susret i na sam dan Bogojavljanja. Vremenski uslovi današnjeg dana predskazuju, verovalo se, da li će godina biti rodna. Sneg i kiša najavljivali su, govorilo se, berićet. U nekim delovima Srbije zadržan je običaj plivanja za časni krst u rekama.

Od danas se pravoslavni vernici pozdravljaju rečima „Bog se javi! Vaistninu se javi!“

Dr Goran Mitulović održao u zavičaju predavanje o istraživanju kovida

0

U sali Srpskog lekarskog društva u Negotinu nedavno je predavanje na temu „Pogled na CoVID sa laboratorijsko-analitičke strane – Proteomiks i potraga za strukturom i slabim tačkama” lekarima Zdravstvenog centra održao dr Goran Mitulović.

Pandemija kovida je pokazala da nauka može brzo i učinkovito da reaguje na izazove pandemije i pruži rešenja i smernice u zaštiti, dijagnostici i lečenju bolesti izazvanih nepoznatim ili malo poznatim patogenima, smatra dr Goran Mitulović, nekadašnji negotinski gimnazijalac, sada autor 40 naučnih radova u “peer reviewed” časopisima, recenzent EU komisije za naučne projekte (Erasmus+, Marie Curie-H2020, Swiss National Science Foundation, Horizon 2020), autor i recenzent naučnih publikacija i časopisa…

„Iako su korona virusi poznati već nekoliko decenija, iako se istraživački rad na ovim virusima odvija već veoma dugo, brzina kojom se novi virus proširio i njegova zaraznost su iznenadili stručnjake iz oblasti mikrobiologije, virusologije, imunologije i medicine. Jedini način da se razume mehanizam zaraze i da se pronađu vakcine sa dobrim i visokim učinkom zaštite je bio intenzivno umrežavanje i interdisciplinarno izučavanje virusa.

Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu izučavanju ovog virusa, genom je postao poznat veoma brzo, samo nekoliko nedelja nakon zvanične objave epidemije u Kini. Poznavanjem osnovnog genoma virusa, takozvanog wild-type, postalo je moguće pratiti mutacije, koje su kod virusa uobičajene, stalne i, obično, veoma česte i brze“, pojašnjava dr Mitulović.

Izučavanje proteoma virusa, smatra dr Mitulović, podjednako je važno kao genom, čak i važnije u nekim delovima.

„Genom je relativno statičan i konstantan, čak i kod virusa gde su mutacije česte, ali je proteom veoma dinamičan. Jedna mutacija u genomu znači promenu recepta za stotine proteina. Pošto virusi koriste S (Spike) protein za uspostavu kontakta sa ćelijom koja im se dopadne i koju izaberu za svoje razmnožavanje, mutacije donose i promene u ovom proteinu i tako virusu omogućavaju da brže prodre u ćeliju. Zato promene proteoma imaju veliki učinak na aktivnost virusa i sposobnost da izbegne antitela i zaštitu koja se stvara vakcinacijom ili imunitetom nakon preležane bolesti, a koja cilja na blokiranje aktivnosti S-proteina i njegovo „otvaranje“ ćelijskog zida. Zbog toga je i razina zaštite koju pružaju vakcine često nedovoljna kod novih sojeva virusa“, navodi dr Mitulović.

Ovaj naučnik, koji se više od dve decenije kroz projekat „Čekit“ (CheckIt! www.checkyourdrugs.at) bavi prevencijom narkomanije, a naročito mikro i kapilarnom hromatografskom i masenospektrometrijskom analizom toksina i droga u biološkim tečnostima lekarima negotinske zdravstvene ustanove preneo je iskustva u istraživanju aktuelnog kovida-19, budući da je godinama bio deo tima bečkog  Medicinskog Univerziteta,  a sada je deo naučno-istraživačkog tima u Brukeru.

„Proteomika omogućava otkrivanje i karakterizaciju proteina virusa i promene, pre svega glikolizaciju (vezivanje raznih vrsta šećera na amino kiseline S-proteina) u najmanjim količinama (atomol). Upoređivanjem proteoma karakterističnih za različite sojeve virusa moguće je identifikovati proteine i peptide koji se pojavljuju samo u delu S-proteina koji ne podleže mutacijama i koji je karakterističan samo za novi korona virus. To stvara mogućnost za brzu dijagnostiku, koja je istovremeno i preciznija i osetljivija od zlatnog standarda rtPCR metode. Naime, za rtPCR metodu mora da postoji određena koncentracija virusa da bi imali dovoljno materijala za izolaciju DNA, a karakteristični peptidi virusnog proteina su u telu nalaze već sa jednom virusnom česticom“.

Naučni radovi, istakao je dr Mitulović, pokazuju je moguće izolovati peptide virusa i dokazati njegovo prisustvo u telu u veoma ranim fazama infekcije kada nema simptoma bolesti i kada rtPCR pokazuje negativni rezultat.

„Takođe, ove metode pokazuju da se virus zadržava u telu dugo nakon prestanka svih simptoma i poboljšanja zdravstvenog stanja pacijenta. Korišćenjem proteomskih analiza, moguće je prevideti i tok bolesti, odnosno razlikovati teške i manje teške infekcije.

Zanimljiv je i podatak da su sve proteomske analize pokazale da, nakon infekcije novim korona virusom, najveća opasnost preti kardiovaskularnom sistemu i krvnim sudovima u celini. Ako se ovo saznanje upari sa saznanjem da se virus dugo održava u telu, moguće je razumeti i, nažalost, česte smrti „ozdravelih“ kovid pacijenata zbog srčanog ili moždanog udara ili zbog plućne embolije i trombolitičkih komplikacija.“

Svi radovi vezani za kovid-19 su slobodno dostupni, a zainteresovani ih mogu pretraživati na https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ upisivanjem pojmova „covid, covid-19, covid and proteomics“ ili kombinacijom sličnih pojmova za pretragu.

„Sva istraživanja u proteomici se izvode pomoću nano hromatografije, koja služi za odvajanje peptida i proteina, i masene spektrometrije, koja služi za detekciju i analizu peptida i proteina. Nakon odvajanje i detekcije, analiza rezultata se sprovodi pomoću veštačke inteligencije i bioinformatike. Bioinformatika i veštačka inteligencija se koriste i za predviđanje i simulaciju mutacija virusa i za simulaciju promena proteoma. Zato je moguće veoma brzo reagovati na ove promene i pristupiti izradi novih mRNA vakcina koje predstavljaju recept za stvaranje antitela u organizmu. Male promene u mRNA vakcini predstavljaju novi recept, a telo ovaj recept može veoma lako, mnogo lakše i jednostavnije i sa boljim učinkom nego kod klasičnih vakcina, da pretvori u antitela i tako poboljša zaštitu.

Korišćenjem takozvane MALDI masene spektrometrije i ciljanom analizom peptida, moguće ja izvršiti analizu velikog broja uzoraka (368) u roku od desetak minuta“, rekao je Goran Mitulović, koji je zajedno sa kolegama Katjom Pinker-Domenig (Medicinski Univerzitet, Beč i Sloan-Kettering Cancer Research Centre New York) i Lukasom Kenerom (Univerzitet veterinarske medicine, Beč i Medicinski Univerzitet Beč) trenutno angažovan i na projektu dešifrovanja heterogenosti raka dojke i tumora i njihovom mikro okruženju.

Tradicionalno okupljanje za Bogojavljenje i u negotinskim hramovima

0

Povodom Bogojavljenja u oba negotinska hrama biće osveštena vodica koja će, potom, biti podeljena vernicima.

U negotinskim crkvama, povodom Bogojavljenja, jednog od 15 najvećih praznika, biće služene svečane liturgije.

U Crkvi Svete Trojice čin vodoosvećenja biće obavljen u sredu, 19. januara od 9 sati, a u Crkvi Roždestva Presvete Bogorodice od 8 časova.

Na tržištu nekretnina očekuje se rast cena i u 2022.

0

Tržište nekretnina u Srbiji nastavlja da raste. Na sajtovima za prodaju stanova i kuća sve češće se u ponudi nalaze i nekretnine iz Negotina i okoline.

Cena prodaje nekretnina na teritoriji Srbije u toku 2021. godine, merene prema prosečnim cenama kvadrata, stabilno su rasle, pa se i u 2022. očekuje nastavak rasta nekretnina, pokazuje analiza Moja Nekretnina.rs.

U tri najveća grada u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu i Nišu podaci pokazuju da najveći skok cena od 11,93 odsto u odnosu na 2020. godinu beleže nekretnine u Novom Sadu gde je prosečna cena kvadrata iznosila 1.599 evra po metru kvadratnom. Nekretnine su, međutim, skuplje u Beogradu gde je prosečna cena kvadrata u 2021. iznosila 1.947 €/m2 za 10,25 odsto više nego u 2020, a najmanja je u Nišu 1.048 €/m2 u kojem je takođe zabeležen rast od 11,18 odsto.

„U 2019. godini rast cena nekretnina nije prelazio 10% da bi početkom pandemijske 2020. godine retko gde rast bio ispod +10%, vrlo često dostizao i +20% na pojedinim lokacijama. Rast cena nekretnina se nastavio i u 2021. godini, međutim nešto slabijeg intenziteta”, navodi se u ovom izveštaju, koji je obuhvatio 1,4 miliona oglasa objavljenih na različitim sajtovima tokom 2021.

Što se opštine Negotin tiče u proteklih godinu dana je došlo do porasta cena nekretnina na lokaciji Negotin, gde cena kvadrata sada iznosi 1.430 evra dok je u istom periodu prošle godine iznosila 1.347 evra što predstavlja promenu od 6,15 odsto.

Kada je u pitanju prodaja kuća na lokaciji Negotin, u proteklih godinu dana je došlo do pada cena, gde cena po kvadratu sada iznosi 442,55 evra dok je u istom periodu prošle godine iznosila 948,93 evra što predstavlja promenu od -53,36%, navodi se u ovoj analizi.

Nastavak rasta cena nekretnina i na lokaciji Negotin očekuje se i u 2022.

“ Ako se ništa značajno ne desi u pogledu inflacije taj rast bi mogao da bude oko 10% s tim da se rast cena očekuje na lokacijama koje su prethodnih godine zabeležile manji rast. Ono što bi moglo da se desi u 2022. godini jeste porast udela kreditnih kupaca u odnosu na kupce iz gotovinskog plaćanja. To može produžiti visoku tražnju za nekretninama i uticati nastavak trenda rasta cena nekretnina”.

Da li će cene nekretnina pasti u 2022. godini?

„Ukratko: neće. Možda se neće ponoviti rast iz 2021. godine, pa ukupan rast cena ne bude prešao +10% ali se svakako očekuje porast cena usled visoke inflacije i inertnosti tržišta kao i jeftinih kredita“.

Kada će cene nekretnina pasti?

„Teško je prognozirati kada će cene nekretnina pasti. Usled visoke inflacije kao i porasta cene građevinskog materijala procene su da cene nekretnina neće pasti do 2024. godine“.

Pregled cena kvadrata po lokacijama pogledajte OVDE.

Danas je Krstovdan, dan strogog posta

0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Krstovdan, praznik kojim se sećamo prvih hrišćana.  Praznik je uoči Bogojavljenja pa su i običaji vezani za njega.

Krstovdan koji se obeležava u oči velikog praznika Bogojavljenja čuva uspomenu na prve hrišćane koji su prmili veru na samom početku hrišćanstva. Nakon jutrošnje liturgije u hramovima je osvećena voda, dok se sutra na Bogojavljenje voda osvećuje van crkve i na drugim otvorenim mestima.

Od Božića do Bogojavljenja svi dani su mrsni, sem Krstovdana koji se strogo posti kao priprema za ovaj praznik. U narodu je ostala izreka: “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti.”

Mnoga narodna verovanja vezana za današnji praznik su sačuvana do danas. Jedno od njih kaže da  se vetrovi danas ukrštaju i da onaj koji nadjača duvaće tokom čitave godine.

U  ponoć pred bogojavljenski dan nebo se otvara i se Bog javlja ljudima. U molitvi u ponoć valja izgovoriti svoju želju.

U opštini Negotin za tri dana 56 novih kovid slučajeva

0

U poslednja 72 sata na teritoriji opštine Negotin laboratorijski je potvrđeno 56 kovid slučajeva od 209 testiranih, što je broj aktivno pozitivnih povećalo na 165.

Ilustracija; pixabay.com

Prisustvo virusa korona laboratorijski je potvrđeno kod 56 osoba sa prebivalištem na teritoriji opštine Negotin od kojih su 35 ženskog, a 21 muškog pola starosti od 19 do 89 godina, navode u Zdravstvenom centru Negotin.

U istom periodu obavljeno je 120 pregleda, od kojih su se 93 osobe javile prvi put, a 27 ih je došlo na kontrolni pregled. U bolnicu, na kovid odeljenja na kojima su zbrinuta 23 pacijenta sa upalom pluća, primljeno je šest, a otpuštene su dve osobe.

Trenutno na teritoriji opštine Negotin ima 165 aktivnih korona slučajeva.

Krajinske vinjete

OPPOSITE akcija topi i najveći minus!

OPPOSITE je najprodavaniji regionalni fashion brend prepoznatljiv po najaktuelnijim svetskim trendovima uz odličan kvalitet i najpovoljnije cene. Kao nikad do sada OPPOSITE je pripremio asortiman...

Muzički zapis da se jezik i melodija ne zaborave

Muzički život majke i sina Marije i Nenada Mardaljevića, obeležilo je u protekloj godini snimanje 14 numera koje su zalog za budućnost da se...
error: