Naslovna Blog

Savez 90/Zelenih Srbije zadovoljna rezultatima lokalnih izbora u Negotinu i Mionici

0

Savez 90/Zelenih Srbije, navode u ovoj stranci, izuzetno je  zadovoljan rezultatima lokalnih izbora u Negotinu gde su osvojili poverenje 3,44 odsto glasača i u Mionici gde su sa 2,36 odsto glasova izašlih bili blizu cenzusa.

Stranka Savez 90/Zelenih Srbije, prema prvim nezvaničnim rezultatima  osvojila je na lokalnim izborima u Negotinu 3,44 odsto glasova ukupno izašlih na 72 biračka mesta u opštini Negotin. Prema trenutnoj podeli to bi im donelo jedno odborničko mesto u Skupštini opštine Negotin.

„U izuzetno teškim uslovima, u kojima je izbornu kampanju bilo moguće voditi jedino kroz neposredan kontakt sa biračima i uz očigledan strah od stranaka na vlasti, uspeli smo da promovišemo mlade, obrazovane ljude koji su predstavnici nove politike u Srbiji zasnovane na očuvanju i zaštiti životne sredine, neposrednoj demokratiji, ljudskim pravima, vladavini prava, jakim i nezavisnim institucijama, bez čega nema realnog napretka Srbije. Navedeni rezultati su jasan pokazatelj da smo na pravom putu, putu čija je okosnica rad sa građanina na terenu i njihovo aktivno uključivanje i političko povezivanje u jasno definisanu, vrednosnu političku organizaciju kakva je Savez 90/Zelenih Srbije“, ističe se u pisanoj izjavi stranke Savez 90/Zelenih Srbije.

Negotinka Anamarija Danilović večeras nastupa u “Gvarneriusu”

0

U okviru 10. ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu “FMU i Gvarnerius nagrađuju” večeras, 18. oktobra od 19 sati, na trubi se predstavlja i Anamarija Danilović.

Danilovićeva će tako biti druga Negotinka koja ima čast da nastupi u beogradskom Centru lepih umetnosti “Gvarnerius” koji je pre 25 godina osnovao naš istaknuti violinista maestro Jovan Kolundžija. Podsetimo, pijanistkinja Jasna Jeremić koja od 2005. živi u Švajcarskoj, pre pet godina u ovom prostoru svirala je u pratnji soprana Selestin Kolber i Kamij Šapiu u okviru programa “Veče opere”.

U prvom delu koncerta večerašnjeg koncerta “FMU i Gvarnerius nagrađuju” koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, flautistkinja Katarina Miljković uz klavirsku pratnju Dragane Raić izvešće kompozicije Mocarta, Ditijea i Telemana, a drugi deo će zvucima trube obojiti Anamarija Danilović koju će na klaviru pratiti Rada Pećanac.

“Sviraću dela različitih epoha. Program počinjem komadom za trubu i klavir “Legenda” kompozitora Žorža Eneska (George Enescu), a zatim ću svirati II i III stav koncerta za trubu Anrija Tomazija (Henri Tomasi) i na kraju još jedan koncert ali ovaj put za pikolo trubu kompozitora Johana Fridriha Faša (Johann Friedrich Fasch). Prve dve kompozicije su dela koja pripadaju 20. veku, a koncert na pikoli je barokni koncert. Sve pripadaju grupi najpopularnijih kompozicija za trubu, kroz koje se može pokazati virtuoznost izvođača, kao i muzikalnost i nadam se da će se dopasti publici”, kaže Anamarija Danilović.

Anamarija Danilović rođena je 1997. godine u Negotinu. Trubu je počela da svira od svoje devete godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu, u klasi profesora Mileta Paunovića i profesora Predraga Tasića.

Završila je osnovne i master akademske studije u Beogradu, u klasi profesora Mladena Đorđevića. Dobitnica je nagrade “Yamaha muzičke fondacije Evrope” 2019. godine. Pohađala je  master klasove od kojih izdvaja master klas kod Erika Obiea (Eric Aubier), Andreia Kavalinskog (Andrei Kavalinski), Paco Flores (Pacho Flores), Serđo Arue Domingo (Sergio Arrue Domingo), Masimiliano Morosini (Massimiliano Morosini)…

Sarađuje sa brojnim orkestrima u Beogradu: Orkestar FMU u Beogradu, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, Simfonijski orkestar RTS-a, Beogradski simfoničari, Mladi simfoničari, IPOC (International prodigy orchestra & choir), Beogradski duvački orkestar, Orkestar MUP Republike Srbije, Orkestrom beogradskog Narodnog pozorišta, CEMAN Orchestra (Central European Academies Network Orchestra).

Ovog leta je sa svojim kolegama okupljenim oko multimedijalne opere za ansambl, tri ženska glasa, elektroniku i slike “Galileovo putovanje” u koprodukciji Muzičkog konzervatorijuma „Đuzepe Tartini“ iz Trsta, Кonzervatorijuma „Benedeto Marčelo“ iz Venecije, Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda i Akademije umetnosti u Novom Sadu, učestvovala i na turneji u Italiji sa šesnaestočlanim ansamblom sastavljenim od studenta ove četiri partnerske umetničke akademije.

U okviru Protokola o kulturnoj saradnji između Srbije i Italije, po porudžbini Muzičkog konzervatorijuma “Đuzepe Tartini” iz Trsta nastala je multimedijalna opera “Galileovo putovanje” kompozitora Ivana Fedelea.

Prvi deo turneje organizovan je od 25. avgusta do 1. septembra kada je premijerno izvedena na festivalu “Mittelfest” u gradu Čividale (Cividale) a potom i na Internacionalnom festivalu muzike u gradu Portogruaro. Drugi deo turneje započeo je 30. septembra koncertom u beogradskom Domu vojske, zatim u novosadskoj  Sinagogi, u Institutu za italijansku kulturu u Beču i Teatru „Rossetti“ u Trstu.

Anamarija Danilović rado nastupa u svom rodnom gradu, pa je ove godine neposredno pred italijansku turneju, negotinska publika bila u prilici da je sluša na koncertu u okviru „Negotinskog leta“, ali i u zvaničnom programu 55. „Mokranjčevih dana“ gde je svirala sa trubačem Davidom Surdanovićem i pijanistkinjom Miljom Videnović.

NG portal eksluzivno danas u razgovoru sa Anamarijom Danilović, saznaje da ovu ekipu naredne godine očekuje još jedan zajednički koncert.

„David Surdanović i ja smo se prijavili na Konkurs za učešće u programima promenadnih koncerata Kolarčeve zadužbine nedeljom od 11 časova u narednoj godini. I upravo smo danas dobili potvrdu da ćemo taj koncert na Kolarcu svirati 30. aprila 2022. a sa nama će tada nastupati i profesorka klavira Milja Videnović.“

Obaveštenje o planskom isključenju električne energije za 19. oktobar

0

Radnici Elektrodistribucije Negotin nastavljaju sa radovima na elektromreži na svom distributivnom području.

Zbog izmeštanja ormana javne rasvete u utorak, 19. oktobra od 8 do 14 časova na po sat vremena struju neće imati potrošači u Urovici.

Ekipe Elektrodistribucije Negotinu istog dana od 11 do 13 časova radiće i na izmeštanjurastavljača za komandovanje iz dispečerskog centra, pa u tom periodu električnu energiju neće imati  potrošači koji se snabdevaju preko reonskih trafo stanica Suvi Кornjet, desetokilovoltni izvod Jabukovac, zatim Manastir Vratna, selo  Vratna i zaseok Cigansko groblje.

Negotinci u akciji prikupljanja sredstava za lečenje Miloša Medića

0

U hramu Svete Trojice u Negotinu, ove subote, održano je Dobrotvorno veče koje je Kolo srpskih sestara upriličilo uz podršku kulturnih i obrazovnih institucija našeg grada i pojedinaca. Prikupljena novčana sredstva biće donirana Milošu Mediću koji čeka transplataciju bubrega u Italiji.

Miloš Medić sa majkom Dušicom

Sabrani u ljubavi, kako je u svom obraćanju rekao Marjan Krečulj, protonamesnik negotinski, naši sugrađani su na Dobrotvornoj večeri, koju su organizovale članice negotinskog Kola srpskih sestara, pokazali još jednom svoju humanost i solidarnost.

Milošu Mediću, mladiću koji od svog rođenja bije bitku za svoje zdravlje hitno je potrebna transplatacija bubrega koja mora da se obavi u Italiji i koja košta 49.000 evra. U hramu Svete Trojice je na Dobrotvornoj večeri kojoj su posebnu ljubav dali naši najmlađi sugrađani prikupljeno 69.910 dinara i 150 evra. Danas je na Milošev račun uplaćeno ukupno 116.890 dinara, zajedno sa donacijom Kola srpskih sestara.

“Moram da se zahvalim odmah na početku našoj velikoj prijateljici novinarki Suzani Mihajlović Jovanović koja je i prva pokrenula akciju preko svog NG Portala. Inspirisani njenim tekstom mi smo ispred našeg Kola već uplatili donaciju na Milošev račun. Njima treba mnogo novca za tu operaciju u Italiji pa smo osmislili da to bude donatorsko veče i da sav prilog  koji smo sakupili uplatimo kao pomoć. Podelili smo i pozivnice širom Negotina ljudima za koje smatramo da imaju dovoljno sredstava da mogu da pomognu. Na njima su brojevi žiro računa. Miloš je mlad, on je 1993. godište, život je pred njim i ako mi u lokalu ne budemo sakupili novac kako ćemo očekivati od nekog drugog”, rekla je Vesna Stanković, predsednica Kola srspkih sestara u Negotinu, milosrdne organizacije koja je i ovoga puta na tragu svoje misije, pomoć najugroženijima.

”Ono što karakteriše žene generalno, suštinski, je milosrđe, nežnost saosećajnost i mi smo pre svega sestre, majke, supruge, bake a prava žena u sebi nosi najveću iskru, milosrđe i osećanje za bolesne, siromašne, obeshrabljene. To su karakteristike svih ljudi. Do nas je da li ćemo u sebi gajiti svoju dobrotu a ja u nju verujem.”

Crkva Svete Trojice bila je u subotu hram ljubavi, a nju su pred Negotince donela deca pokazujući na svoj jednostavan način kako se pomaže u nevolji.

“Ono što je moju dušu osvojilo u Negotinu je retko danas imate u velikim gradovima da pronađete a to je solidarnsot I ljubav jedan prema drugome. Večeras smo se okupili da pomognemo našem Milošu. Svi znate  ovu priču i da veliki novac treba da se sakupi. Mi večeras činimo delo ljubavi i zajednice koje nam je Gospod ostavio. Ovo vam je dragi moji hrišćanstvo na delu“, ovim rečima obratio se protonamesnik Marjan Krečulj pozdravljajujući pre svega decu koja su uz pomoć svojih nastavnika pripremila umetnički program.

Dušica, majka Miloša Medića je svome sinu pre 12 godina donirala bubreg, sa nadom da će njegov život biti nastavljen bez daljih komlikacija. Ali su problemi sa bubregom ponovo počeli pre godinu dana.

“Moj sin se bori još od rođenja. Kada je napunio 15 godina lekari su nam rekli da njegov bubreg neće ispratiti pubertet. Moj suprug i ja smo se spremali da doniramo bubreg.  U aprilu 2009. godine obavljena je transplatacija gde sam ja bila donor. Sve je bilo u redu do pre godinu dana kada su počeli problemi. Lekari su nam rekli da nema spasa bubregu da on otkazuje. Cele ove godine je ležao u Vojno medicinskoj bolnici u Beogradu gde je ugrađena fistula i sada se sprema za dijalizu. U Italiji bi trebalo da dobije novi bubreg i da ponovo počnemo život ispočetka. Ja se zahvaljujem svima koju su večeras donirali novac i svima koji to činili i činiće. Koliki god bio taj iznos nama znači”, poručila je Dušica Medić, Miloševa majka.

U Crkvi Svete Trojice okupili su se ljudi dobrog srca koji su opet pokazali svoju humanost i rešenost da pomognu ovom mladom čoveku. Organizator programa je bilo Kolo srpskih sestara u saradnji i blagoslov pravoslavne crkvene opštine Negotin. Pomoć je pružilo Javno komunalno preduzeće “Badnjevo”, Muzej Krajine, Dom kulture “Stevan Mokranjac”.

Umetnički program su pripremili učenici Negotinske gimnazije sa svojim profesorkama Danijelom Marković i Vesnom Stanković, Osnovna škola “Branko Radičević” i nastavnici: Ema Milošević, Mateja Stanković, kao i veroučiteljica Jovana Rodić koja je pripremila i đake iz Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

U programu su učestvovali i učenici iz Osnovne škole “Vera Radosavaljević” sa svojom nastavnicom Sanjom Ilić, a prisutnima su se predstavili i učenici Umetničke škole “Stevan Mokranjac”. Svoj doprinos Donatorskoj večeri nastupom dao je i hor Hrama Svete Trojice kao i Etno grupa “Marinika”.

Lokalni izbori u Negotinu: SNS-SPS 75% glasova, Narodna stranka 12,7%, Savez 90/Zelenih Srbije 3,44%

0

Negotinci su danas birali svoje  predstavnike u Skupštini opštini Negotin. Glasalo se od 7 do 20 sati na ukupno 72 biračka mesta, a pravo glasa imalo je 37.313 građana.

Vladimir Veličković

Lista „Aleksandar Vučić –  Za našu decu – Ivica Dačić“ osvojila je na lokalnim izborima u Negotinu 11.123 glasa ili 75 odsto od ukupno izašlih birača. Drugi po redu izborni rezultat pripao je listi „Krsta Stanković Njenjulović – Narodna stranka“ za koju je glasalo 1.887 građana što je 12,7 odsto izašlih. Iznad crte našla se i lista „Savez 90 Zelenih Srbije – Miloš Simić“ za koju je glasalo 511 birača ili 3,44 odsto izašlih.

“U mandatima to iznosi 38 za koaliciju “Aleksandar Vučić –  Za našu decu – Ivica Dačić”, šest za listu „Krsta Stanković Njenjulović – Narodna stranka“ i jedan „Savez 90 Zelenih Srbije – Miloš Simić“. Koliko je ovo velika pobeda govori činjenica da je u odnosu na  protekle lokalne izbore pre četiri godine, a nažalost imamo 2000 birača amnje u biračkom spisku, a da smo i pored toga uzeli 554 glasa više. Sada smo osvojili 11.123 glasa a pre četiri godine 10.569 glasova što govori da smo u ove četiri godine dobro radili i da je to narod prepoznao”, rekao je Vladimir Veličković, aktuelni predsednik opštine, poverenik negotinskih naprednjaka i prvi na listi “Aleksandar Vučić –  Za našu decu – Ivica Dačić”.

Ispod cenzusa ostale su liste: „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ za koju je glasao 241 Negotinac, odnosno 1,62 procenta izašlih, „NADA za Negotin – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternativa – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković“ sa 321 glasom odnosno 2,16 procenata i  lista „Zdrava Srbija – Milan Stamatović“ koja je osvojila 190 glasova, odnosno 1,28 procenata.

Miroslav Aleksić i Krsta Stanković Njenjulović

21.30 Aleksić – Ponosni na rezultat ostvaren u nemogućim uslovima

Narodna stranka je u Negotinu, na osnovu prebrojanih glasova 42 biračka mesta od ukupno 72, osvojila 13,26 odsto glasova, SNS 72,33 odsto, SRS 1,79 odsto, DSS-POKS 2,46 odsto, Zdrava Srbija Milana Stamatovića 1,51 odsto, a Savez 90 Zelenih Srbije 4,32 odsto, uz 4,3 odsto nevažećih listića, izjavio je danas potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

„Ponosni smo na rezultat koji smo ostvarili u nemogućim uslovima“, rekao je Aleksić i dodao da je na nekim biračkim mestima naprasno proglašena dezinfekcija i da su zato članovi biračkih odbora isterivani napolje, što je, kako je istakao, još jedan način da se omogući krađa izbora.

„Evidentirali smo sve nepravilnosti i podnećemo žalbe u roku od 24 sata. Sve nepravilnosti, hapšenja i pritisci u Negotinu slika su i prilika današnje Srbije i stanja demokratije. Protiv ovoga se moramo boriti svi zajedno. Sve su učinili da se stvore uslovi za krađu. Evidentirali smo nepravilnosti i o njima ćemo obavestiti javnost, domaće i strane institucije i organizacije“, rekao je Aleksić.

Nosilac liste Narodne stranke u Negotinu Krsta Stanković Njenjulović zahvalio se svim biračima na podršci i istakao da ova stranka samo nastavlja borbu jer je dokazala da je “alternativa naprednjačkoj vlasti”.

„Bilo je mnogo nevažećih listića na biračkim mestima i na svima je bila zaokružena Narodna stranka i još jedna stranka pored nje, što znači da smo mi bili velika pretnja i jedina smetnja da SNS osvoji između 90 i 95 odsto glasova“, dodao je Krsta Stanković Njenjulović.

20.00 Zatvorena sva biračka mesta u opštini Negotin

U 20 sati na teritoriji opštine Negotin glasanje za odbornike u Skupštini opštini Negotin završeno je na 72 biračka mesta.

Birački odbori će nakon što prebroje glasačke listiće i popune zapisnike sav birački materijal predati Izbornoj komisiji opštine Negotin.

19.15 –  Izlaznost do 19 časova 36,4 odsto

Od 37.313 birača koliko ih je upisano u Jedinstveni birački spisak do 19 časova, prema podacima Izborne komisije opštine Negotin glasalo je 36,4 odsto.

Sva 72 biračka mesta su otvorena jutros na vreme a glasanje traje do 20 časova.

Biračko mesto Negotin 4, Narodna biblioteka

19.05 – U Biblioteci glasalo 35,8 odsto birača

Na biračkom mestu Negotin 4, koje je smešteno u Narodnoj biblioteci „Dositej Novaković“, u holu dečjeg odeljenja, od 648 upisanih birača do 19 časova glasala su 282, odnosno 35,8 odsto.

„Biračko mesto je otvoreno na vreme. U 7.15 je glasao prvi birač, imali smo i četiri glasanja van biračkog mesta, to je komisija sprovela“, kaže Vladica Gavrilović, predsednik Biračkog odbora na BM Negotin 4.

Biračko mesto Negotin 8, Tehnička škola

18.05 – U Tehničkoj školi glasalo preko 35 odsto birača

Na biračim mestima broj 8 i broj 10 u Tehničkoj školi u Negotinu do 18 časova na izbore je izašlo preko 35 odsto birača.

Kako saznajemo od Smiljane Balanesković, predsednika Biračkog mesta Negotin 8, Tehnička škola, od 1.250 upisanih birača do 18 časova glasalo je 450 odnosno 36 odsto birača.

Na biračkom mestu Negotin 10, takođe u Tehničkoj školi u svečanoj sali upisano je 1.407 birača. Od tog broja do 18 časova, glasalo je 500 birača, odnosno 35,5 odsto, saznajemo od Božidara Gagića, predsednika Biračkog odbora BM Negotin 10.

16.20 – Izlaznost do 16 časova 27,7 odsto

Do 16 časova na 72 biračka mesta u opštini Negotin od kojih su 17 u gradu i 55 u 38 negotinskih sela svoju građansku dužnost obavilo je 27,7 odsto birača.

Inače, na dan 15. oktobar Jedinstveni birački spisak utvrđen je na ukupno 37.313 birača.

Biračko mesto 38 Kobišnica 3, Dom kulture – Dom penzionera

13.30 – Izlaznost do 13 časova 18,3 odsto

Od ukupno upisana 37.313 birača na 72 biračka mesta u opštini Negotin,  kako navode u Izbornoj komisiji  opštine Negotin, na birališta je izašlo 18,3 odsto birača.

Sva biračka mesta su jutros otvorena u sedam sati.  Svi predsednički kandidati koji su u izbornoj trci su do 13 sati glasali na svojim biračkim mestima.

Biračko mesto Negotin 15, MZ „Veljko Vlahović“

12.15 – U Naselju „Veljko Vlahović“ izlaznost 20 odsto

Na biračkom mestu broj 15 u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović“  glasanje se odvija bez problema, a odziv je nešto veći i iznosi – 20 odsto.

„Biračko mesto otvoreno je u sedam sati a prvi kontrolni listić popunjen je u 7 sati i 17 minuta. Za sada glasanje ide dobro, bez većih problema, sarađujemo svi dobro kao Birački odbor i prošireni sastav. Do 11 časova i 30 minuta na biračkom mestu br. 15 u MZ „Veljko Vlahović“ u Negotinu od ukupno upisanih 664 glasalo je 136 birača što je 20 odsto“, rekao nam je Milenko Sekulić, predsednik Biračkog odbora BM Negotin 15.

Biračko mesto Negotin 14, OŠ „Branko Radičević“

12.00 – Glasanje bez problema na BM Negotin 14

Na biračkom mestu Negotin 14 u prostorijama Osnovne škole “Branko Radičević” glasanje protiče bez problema.

„Do 11 časova i 30 minuta na biračkom mestu br. 14 u OŠ „Branko Radičević“ (učionica broj 10) u Negotinu od ukupno upisanih 623 birača glasalo je 13 odsto, odnosno njih 82“, saznaje NG portal od Marije Dumitrašković, predsednika Biračkog odbora BM Negotin 14.

Krsta Stanković Njenjulović, nosilac i prvi na listi „Krsta Stanković Njenjulović – Narodna stranka“

11.00 – Glasao i Krsta Stanković Njenjulović

Krsta Stanković Njenjulović, nosilac i prvi na listi „Krsta Stanković Njenjulović – Narodna stranka“ glasao je danas u 11 časova na biračkom mestu broj 13 u učionici br. 6 u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. Lider negotinske Narodne stranke na glasanje je došao u pratnji supruge i sina.

“Ja sam najpre od ovih izbora očekivao da budu fer i pošteni, a oni su sve, a najmanje fer, ali i pored svega toga očekujemo dobre rezultate. Mi smo prihvatili taj rizik, znali smo unapred da neće biti fer pleja, ali ćemo na ovaj način utabati put novim generacijama koje će izaći na izbore u Negotinu i upoznati sve ostale stranke ubuduće sa svime na šta je ova vlast bila spremna da onemogući druge da izbori budu fer. Pozivam građane da u što većem broju izađu na glasanje, da svoj glas daju onome u koga imaju najviše poverenja i da procene ko bi njih najbolje predstavljao u opštinskom parlamentu ubuduće”, rekao je nakon glasanja Krsta Stanković Njenjulović.

Milan Milošević, prvi na listi „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“

10.25 – Glasao i Milan Milošević

Kandidat za predsednika opštine Negotin ispred liste „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ Milan Milošević, master pedagog glasao je na biračkom mestu 12 u Pedagoškoj akademiji. Milošević je na glasanje došao u pratnji supruge.

„Očekujem da naši građani ispune svoju građansku dužnost i izađu danas na birališta. Očekujem da nakon izbora počnemo realizaciju programa u 15 tačaka koji smo predstavili građanima opštine Negotin. Očekujem solidne rezultate i očekujem da u skupštini budemo glas naroda“, rekao je Milan Milošević.

Biračko mesto Negotin 9, Pedagoška akademija, učionica br.3A

10.15  – Izlaznost sedam odsto

Na 72 biračka mesta u opštini Negotin do 10 sati glasalo je sedam odsto glasača, navode u Izbornoj komisiji opštine Negotin. Pravo da glasa na lokalnim izborima ima 37.313 građana.

Sva biračka mesta su otvorena na vreme,  u 7 sati i izbori za sada protiču bez problema uz poštovanje epidemioloških mera, dodaju u Izbornoj komisiji.

Mirko Maksimović, prvi na listi „NADA za Negotin – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternativa – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković“

10.10 – Glasao i Mirko Maksimović

Mirko Maksimović, prvi na listi „NADA za Negotin – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternativa – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković“ glasao je u 10 časova i 10 minuta na biračkom mestu broj 11 na koje je došao u pratnji supruge.

“Danas je dan za glasanje i pozivam građane opštine Negotin da u što većem broju izađu na birališta i glasaju. Ono što ja očekujem je da veći broj političkih subjekata pređe izborni cenzus jer je to dobro za samu opštinu, jednoumlje nikako nije dobro tako da je najbolje da se čuje glas svih. U tom smislu želim da što veći broj političkih subjekata pređe cenzus u Skupštini opštine Negotin”, rekao je Mirko Maksimović.

Miloš Simić, nosilac i prvi na listi „Savez 90 Zelenih Srbije – Miloš Simić“

9.40 – Glasao i Miloš Simić

Miloš Simić, diplomirani farmaceut, nosilac i prvi na listi „Savez 90 Zelenih Srbije – Miloš Simić“ glasao je na biračkom mestu broj 11 u sali Doma „Stanko Paunović“, koje je i najveće u opštini Negotin i ima čak 1.987 birača.

„Pošto danas prvi put izlazimo na izbore nećemo davati nikakve prognoze. Nadamo se najboljem i da ćemo preći cenzus i moći da ispunimo sve što smo u kampanji i obećali narodu“, rekao je Miloš Simić.

Biračko mesto Negotin 16, Auto moto društvo

9.10 – U Auto moto društvu glasalo tri odsto birača

Sva biračka mesta u opštini Negotin otvorena su na vreme i glasanje protiče bez problema, saznajemo u biračkim odborima.

„Na biračkom mestu broj 16, Auto moto društvo od upisanih 873 birača sa pravom glasa, do 9 časova, glasalo je 27 birača. Nije bilo nikakvih problema, počeli smo sa radom tačno u 7 časova“, potvrdio je NG portalu  Slobodan Vidanović, predsednik Biračkog odbora BM Negotin 16.

mr Milan Uruković, lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu – Ivica Dačić“

9.00 –  Glasao i Milan Uruković

Milan Uruković, lider negotinskih socijalista glasao je u 9 časova na biračkom mestu broj 27 u Domu kulture u Dušanovcu.

Na ovo biračko mesto, na kojem je upisano 428 birača, Uruković je došao u pratnji sina Miloša.

„Na ovom biračkom mestu sam pobeđivao od 1996. kao kandidat za odbornika u Skupštini opštine Negotin. Danas se održavaju lokalni izbori za novi saziv Skupštine opštine Negotin. Pozvao bih sve građane opštine Negotin da danas izađu na glasanje, da izaberu svoje predstavnike u lokalnoj samoupravi“, poručio je Uruković, sa liste „Aleksandar Vučić –  Za našu decu – Ivica Dačić“.

Biračko mesto Negotin 3, Dom penzionera

8.30 – Poštuju se epidemiološke mere

Na svim biračkim mestima poštuju se propisane epidemiološke mere, saznajemo od predsednika biračkih odbora. Naši reporteri posetili su i BM Negotin 3 u Domu penzionera na kojem, kažu nadležni, sve protiče u najboljem redu.

„U birački spisak na biračkom mestu Negotin 3 Dom penzionera imamo  upisana 654 birača. Jutros je na vreme krenulo glasanje, u sedam sati je otvoreno biračko mesto kada je bio i prvi glasač. Glasanje protiče u najboljem redu. Na biračkom mestu se poštuju sve epidemiološke mere“, kaže Vladica Malajesković, predsednik biračkog odbora BM Negotin 3.

 

Aleksandar Srbljak, prvi na listi„Zdrava Srbija – Milan Stamatović“

8.10 Glasao i Aleksandar Srbljak

Svoju građansku dužnost ispunio je i Aleksandar Srbljak, kandidat za predsednika opštine ispred liste „Zdrava Srbija – Milan Stamatović“. Na glasanje je došao u pratnji brata Damjana.

 „Naš cilj je da pređemo cenzus. Voleli bi, naravno, da što više odbornika imamo u Skupštini kako bi se borili za bolji Negotin, a što nas je više to će nam biti lakše. Pozivam vas sve da izađete, glasate po svojoj savesti i izaberete tim ljudi koji će upravljati opštinom Negotin naredne četiri godine. Osetio sam potrebu da prvi put izađem na izbore. Imam 28 godina i prvi put glasam. Mlađe generacije spavaju već godinama i mislim da je vreme da se probude jer od nas najviše zavisi, a najviše onih koji ne glasaju imaju između 18 i 30 godina, to je ta grupa koja spava.“, rekao je Aleksandar Srbljak.

Srbljak je glasao na biračkom mestu broj 17 u Istorijskom arhivu na kojem je upisan 1.041 birač sa pravom glasa.

“Do 8 časova i 16 minuta je na ovom biračkom mestu od ukupno upisano 1.041 glasao je 21 birač”, kaže Biljana Ristić, predsednik Biračkog odbora na BM Negotin 17.

Vladimir Veličković, prvi na listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu – Ivica Dačić“

8.00 Glasao i Vladimir Veličković

Na biračkom mestu broj 1 u Osnovnoj školi “Vera Radosavljević” glasao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, poverenik ovdašnjih naprednjaka i prvi na listi „Aleksandar Vučić –  Za našu decu – Ivica Dačić“.  Veličković je na biračko mesto u holu ispred školske trpezarije došao u pratnji supruge Vesne.

„Moja supruga i ja smo danas obavili svoju građansku dužnost. Pozivam sve građane opštine Negotina, Negotince, da  iskoriste svoje građansko pravo i obavezu da u što većem broju izađu na glasanje jer time radimo nešto dobro i za našu opštinu i za budućnost naše opštine. Očekujem da sve protekne u fer i korektnoj atmosferi. Ne očekujem nikakvih problema. Mislim da su  građani zreli i da znaju kako treba da protekne izborni dan“, rekao je jutros na biračkom mestu broj jedan Vladimir Veličković nakon glasanja.

Na ovom biračkom mestu je, inače, upisano u biračke spiskove 979 birača.

„Biračko mesto je otvoreno na vreme i za sada protiče sve u najboljem redu. Izlaznost je do sada dobra. Poštuju se sve epidemiološke mere i nemamo nikakvih problema.  Na mesto glasanja po protokolu puštamo po troje  birača“, kaže Brankica Jović, predsednik Biračkog odbora na BM Negotin 1.

Biračko mesto Negotin 2, OŠ „Vera Radosavljević“, glavni hol škole

U Osnovnoj školi „Vera Radosavljević“, u glavnom holu je i biračko mesto Negotin 2 koje ima 1.082 upisana glasača.

„Biračko mesto je otvoreno jutros u tačno na vreme. Prvi birač je glasao u sedam sati, nije bilo nikakvih incidenata. Sve epidemiološke mere se po protokolu poštuju“, rekla je za NG Portal Gordana Boboković, predsednik Biračkog odbora BM Negotin 2.

Biračko mesto Negotin 12, Pedagoška akademija, učionica broj 7

7.00 – Otvorena biračka mesta u opštini Negotin

Građani, njih 37.313, koliko ih je na dan 15. oktobar upisano u Jedinstveni birački spisak, danas na 72 biračka mesta u opštini Negotin biraju odbornike u Skupštini opštine.

Za 45 mandata, koliko broji lokalni parlament nadmeće se 141 kandidat za odbornike sa šest izbornih lista.

Građani, njih 15.433 na 17 biračkih  mesta u Negotinu i 21.880 na 55 biračkih mesta u 38 krajinskih sela biraju između šest izbornih listi.

Prva na glasačkom listiću je lista „Aleksandar Vučić –  Za našu decu – Ivica Dačić“, pod rednim brojem dva je lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“.

Lista „Krsta Stanković Njenjulović – Narodna stranka“ na glasačkom listiću je pod rednim brojem tri, a lista „NADA za Negotin – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternativa – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković“ pod rednim brojem četiri.

Lista „Zdrava Srbija – Milan Stamatović“, peta je na glasačkom listiću, a lista „Savez 90 Zelenih Srbije – Miloš Simić“ je na rednom broju šest.

Biračka mesta otvorena su u 7 časova, a glasanje traje do 20 sati. Osim u opštini Negotin lokalni izbori se održavaju i u opštini Mionica u kojoj se za 39 odborničkih mesta nadmeću 142 kandidata sa sedam izbornih lista.

Izborne tenzije: SNS tvrdi da Narodna stranka zastrašuje birače, Narodna stranka da SNS vrši pritisak

0

Izborni dan polako se privodi kraju, ali ne i tenzije koje vladaju tokom čitavog dana zbog raznih nepravilnosti o kojima su javnosti ukazali i Narodna stranka, ali i Povereništvo Srpske napredne stranke u Negotinu.

Povereništvo Srpske napredne stranke u Negotinu oglasilo se saopštenjem za javnost u kojem su naveli da su aktivisti i članovi Narodne stranke na više biračkih mesta zastrašivali birače i “ometali proces glasanja”, “otimali spiskove građana koji nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu”, “iste su cepali želeći da na taj način onemoguće građanima da ostvare svoje građansko pravo da glasaju”.

“Na mnogim biračkim mestima danas su uočene nepoznate osobe u skupocenim automobilima koje su zastrašivali građane želeći da ih odvrate od glasanja. Nepoznate osobe koji nisu građani opštine Negotin fizički su napali i naše aktiviste na terenu. Jedna osoba je, nakon fizičkog napada, medicinsku pomoć potražila u Hitnoj službi ZC Negotin a ostali su napade prijavili Policijskoj upravi Negotin. Aktivisti Narodne stranke su sa nepoznatog broja zvali građane i lažno se predstavljajući kao Izborni štab Aleksandra Vučića ubeđivali ih da se menja taktika, i da se umesto za broj 1 glasa za broj 3 i Кrstu Stankovića Njenjulovića”, navodi se u saopštenju Povereništva Srpske napredne stranke u koje navode i da su nadležnim službama prijavili sve uočene “nepravilnosti, nasilničko ponašanje bahatih članova Narodne stranke koji su ometali i zastrašivali” njihove članove i građane opštine Negotin, te da su zbog “neke osobe već privedene na informativni razgovor”.

U Narodnoj stranci ističu da će se takođe obratiti nadležnim pravosudnim organima jer je protivno zakonu da se privedenima uruče „pozivi na kojima stoji da pozvano lice mora da se javi odmah”.

 “Tokom izbornog procesa desetinak članova Narodne stranke nezakonito je uhapšeno i privedeno na informativni razgovor i pozvano na informativni razgovor u policiji u Negotinu, bez pravnog osnova. Među pozvanim ljudima jesu i članovi Opštinske izborne komisije, zamenik i član, odnosno predstavnici Narodne stranke u Opštinskoj izbornoj komisiji.  Oni su na ovaj način onemogućeni u vršenju službene dužnosti, pošto su oni danas u toj funkciji. Trenutno je na delu pritisak na članove biračkih odbora a u cilju da se omogući predstavnicima vlasti krađa na biračkim mestima, jer se na ovaj način naši članovi udaljavaju sa biračkih mesta”, ističe  Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke.

U Narodnoj stranci, međutim, ističu da su suočeni sa “neviđenim pritiskom”, da su njihovi aktivisti, članovi biračkih odbora i Izborne komisije privođeni a sve zato što su pokušali da “osujete izbornu krađu”.

U ostalim izbornim štabovima, učesnicima lokalnih izbora, danas se nisu oglašavali povodom eventualnih nepravilnosti.

Rukometaši „Hajduk Veljka“ nerešeno sa aleksandrovačkom „Župom 54“

0

U utakmici četvrtog kola Super B rukometne lige Istok-Zapad, negotinski rukometaši igrali su nerešeno sa ekipom RK „Župa 54“ iz Aleksandrovca.

Rukometaši „Hajduk Veljka“ su posle prošlonedeljnog poraza u Blacu, igrali ove subote na svom terenu a utakmica je posle vođstva domaće ekipe na poluvremenu od 18:11, završena nerešenim rezultatom 26:26.

Najviše golova u redovima „Hajduk Veljka“, sedam, postigao je Stefan Andrijević, pet golova Danijel Kostić, dok je gol manje zabeležio Nikola Ranđelović.

Na utakmici u Negotinu, najbolji strelci u ekipi RK „Župa 54“ iz Aleksandrovca, sa po šest golova, bili su Dušan Marić i Marko Ćosić, a gol manje u mrežu domaće ekipe ubacio je Ivan Mihajlović. Iz „Župe 54“ je i najbolji igrač utamice, Vladimir Miletić.

U narednom kolu, u sredu 20. oktobra od 20 sati „Hajduk Veljko“ gostuje u Novoj Varoši protiv „Zlatara“, dok naredne subote u šestom kolu na svom terenu od 19 sati dočekuje kraljevački „Metalac“.

Prijavljene prve nepravilnosti izbornog procesa

0

Narodna stranka saopštila je da su njihovi članovi Izborne komisije i biračkih odbora uočili nepravilnosti vezane za izborni proces, zbog čega je nekoliko njihovih članova odvedeno u policiju na razgovor.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke rekao nam je da je da se u Negotinu danas odvija maltene referendumska borba između stranke na vlasti i Narodne i da je više njihovi članova privedeno jer su “ukazali na izborne nepravilnosti”.

„Neverovatan je pritisak državnih institucija koje su sve u službi vlasti i izbora u Negotinu. Policija je privela člana i zamenika Izborne komisije ispred Narodne stranke koji su obilazili izborna mesta u skladu sa svojim nadležnostima i držali ih dva sata na ulici, a u Sikolu su priveli i našeg člana Biračkog odbora zato što je video kako su naprednjaci zloupotrebili spiskove za glasanje od kuće i kako su protiv zakona dostavljali spiskove za ljude da glasaju od kuće, a po zakonu to može da radi samo član porodice. Na biračkim mestima se vrši pritisak na čuvare kutija koji su ispred Narodne stranke, izbacuju ih napolje, prete im, maltretiraju. Preko hiljadu je ljudi prijavljeno za glasanje od kuće a da je to urađeno protivzakonito jer ih nisu prijavili članovi porodice nego aktivisti i članovi biračkog odbora stranke na vlasti. Strašan je pritisak. Dvojica naših aktivista su na ulici zaustavljena bez obrazloženja i odvedena u policiju na razgovor. Sa druge strane imamo Upravni sud koji se stavio u službu vlasti  i odbio našu žalbu koja se odnosila na odbijanje Opštinske izborne komisije da izbore prate nezavisni posmatrači, tako da ovde nema ni nezavisnih posmatrača i cela filozofija izborne utakmice u Negotinu zasniva se na brutalnoj krađi, zloupotrebi institucija, pritiscima, kupovini glasova i praktično maltretiranju nas koji smo se jedini suprotstavili njima“, kaže Miroslav Aleksić.

U Izbornoj komisiji saznajemo da su prijavljene nepravilnosti vezane za delovanje člana i zamenika člana Izborne komisije u proširenom sastavu ispred Narodne stranke na biračkom mestu Negotin 16, Auto moto društvo.

„Član i zamenik člana Izborne komisije u proširenom sastavu ispred Narodne stranke došli su na biračko mesto i istrgli iz ruke članice biračkog odbora spisak lica koja su prijavljena da glasaju van biračkog mesta. Takođe, zamenik člana Izborne komisije opštine Negotin u proširenom sastavu ispred Narodne stranke Slavica Janković je neovlašćeno napisala prigovor u zapisnik biračkog odbora na tom biračkom mestu. Na biračko mesto su po pozivu predsednika Biračkog odbora došli članovi Izborne komisije u stalnom sastavu: Živojin Marković, Đorđe Prnić i Zorica Milutinović koji su izjavili da su u rukama člana IK u proširenom sastavu Dušana Mihajlovića (Narodna stranka) videli pomenuti spisak koji je on na zahtev Živojina Markovića vratio predsedniku Biračkog odbora tvrdeći da on taj spisak nije istrgao i oteo nego mu je dat, što predsednik Biračkog odbora i članica decidirano negiraju i tvrde da im je papir otet iz ruke“, kažu u Izbornoj komisiji opštine Negotin.

Ima li biciklista u Boru?

0

Da na samom početku odgovorim na pitanje iz naslova teksta koji je pred vama. Biciklisti u Boru svakako postoje! I to svih generacija i uzrasta.

Foto: I.Mitrović

Dovoljno je samo pogledati ulice Moše Pijade i Kralja Petra prvog kada su zatvorene za motorni saobraćaj. Takođe, treba prošetati do Crnovrške pruge ili poći do Borskog jezera kako bi se videlo da postoje i da ih je sve više.

Najviše biciklista ima među našim mlađim sugrađanima što je pozitivan trend koji svakako treba podržati i stimulisati. Jedini koji bicikliste ne vide su donosioci odluka i kreatori sistema u Gradskoj upravi Bor!

Zabrinjavajući podatak je, da je u proteklih pet godina u Boru  povređeno 12 biciklista, dok je jedan sugrađanin smrtno stradao. Ovaj podatak je trebao da pokrene donosioce odluka u Gradskoj upravi da preduzmu adekvatne mere i akcije kako bi se broj povređenih i smrtno stradalih biciklista smanjio. Međutim nije preduzeto ništa!

Jedan od ključnih problema bezbednosti biciklista u Boru je saobraćajna infrastruktura koja nije prilagođena ovoj kategoriji učesnika u saobraćaju (ne postoje biciklističke staze/trake, uređena parkirališta, servisi za bicikle itd.). Samim tim biciklisti su prinuđeni da se kreću kolovozom gde ih vozači motornih vozila tretiraju kao neku vrstu stranog tela ili ometača saobraćaja, a ne kao sastavni deo saobraćajnog sistema.

Foto: I.Mitrović

U prilog gore navedenog govore i rezultati istraživanja koje je sprovelo naše udruženje u sklopu projekta „Staze urbane mobilnosti za grad Bor“. Naime 91% Borana smatra da je Boru potrebna biciklistička infrastruktura.

Takođe, najveći procenat građana Bora podržava mere (formiranje zona 30, zona usporenog saobraćaja, pešačkih zona i sigurnih staza)   koji imaju za cilj da dovedu do nižih brzina kretanja u gradu, a sve sa ciljem promovisanja aktivnih vidova prevoza i prilagođavanje infrastrukture ranjivim učesnicima u saobraćaju (deca, biciklisti, pešaci, osobe sa invaliditetom, starija lica, majke sa decom u kolicima itd.).

Pomenute zone podrazumevaju drugačiji pristup rešavanju problema i drugačije oblikovanje saobraćajnog prostora uz primenu inovativnih, praktičnih i jednostavnih rešanja koja bi zadovoljila sve učesnike u saobraćaju. Drugim rečima, uređenjem ovih zona treba se fokusirati na čoveka i stvarnim zahtevima i potrebama koje imaju Borani.

Cilj je da se saobraćajnim povezivanjem zona 30, zona usporenog saobraćaja i biciklističkih staza/traka u Boru formiraju „Staze urbane mobilnosti“ koje bi bile prilagođene ranjivim učesnicima u saobraćaju (deca, starija lica, osobe sa invaliditetom, biciklisti itd.)

Foto: Nemanja Nikolić

Prednost ovih zona koja je jako važna je to što i deci omogućava da koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

Po trenutno važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, deci ispod 12 godina je zabranjeno da učestvuju u javnom saobraćaju, osim u zoni škole, zoni usporenog saobraćaja, zoni 30 i biciklističkim stazama. Samim tim uvođenjem ovih zona stvorili bi se uslovi za bezbedno učestvovanje dece u saobraćaju.

Ulica je osnovni arhitektonski prostor grada i nije namenjena samo za kretanje motornih vozila, već i za kretanje ostalih učesnika u saobraćaju!

Da bi došli do zadovoljavajućeg rešenja potrebno je sagledavanje celokupne ulične mreže grada Bora i preduzimanje niza saobraćajno-regulativnih, građevinskih, urbanističkih i arhitektonskih mera čiji bi cilj bio formiranja jedinstvenog i bezbednog prostora dostupnog za sve korisnike.

Više o prvoj interaktivnoj GIS platformi za urbanu mobilnost na teritoriji Jugoistočne Evrope pročitajte na narednom linku.

Takođe, veliki problem predstavlja što grad Bor nema jedinstven rukovodeći dokument u vidu Strategije za bezbednost saobraćaja i Plana održive urbane mobilnosti, koji se, u smislu saobraćajne politike, sveobuhvatno bave principima biciklističkog saobraćaja i svim njegovim aspektima i koji daju smernice za njegov razvoj sa konkretno postavljenim ciljevima.

Foto: Nemanja Nikolić

Više o inicijativi da Bor dobije Plan održive urbane mobilnosti pročitajte na OVOM linku, a više  o inicijativi da Bor dobije Strategiju za bezbednost saobraćaja pročitajte na OVOM

Inicijative koje su izložene u tekstu i pomenuti projekat se vezuju za ciljeve dekade bezbednosti saobraćaja 2021. do 2031. proglašene od strane Ujedinjenih nacija.

I za jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji nosi naziv „Održivi gradovi i zajednice“ koji ima za cilj stvaranje održivih gradova – gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i velikim brojem zelenih površina.


Ovaj projekat realizuje se u okviru programa koji Strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze” iz Bora sa NG Portalom kao medijskim saradnikom realizuje u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje Beogradskа otvorenа školа uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Seniorke KK “Hajduk Veljko“ uspešnije od „Radničkog“

0

Negotinske košarkašice, članice Prve srpske ženske lige, Jug 2,  savladale su na svom terenu ekipu „Radničkog“ iz Kragujevca.

Seniorke „Hajduk Veljka“ u drugom kolu Prve srpske ženske lige savladale su sa 66:61 ekipu kragujevačkog „Radničkog“, po četvrtinama 18:6, 9:10, 20:18, 19:27.

“Hajdučice” su predvodile kapiten Milena Trailović sa 25 i Anđela Đorđević sa 24 poena. Naša ekipa je, inače, u prvom kolu pretrpela poraz od Svrljiga i trenutno deli sa niškom ekipom “Student 2” drugo mesto sa tri boda, poen manje od prvoplasiranog Paraćina.

Narednog vikenda startuje Jedinstvena kadetska liga Srbije, gde u prvom kolu naše kadetkinje gostuju u Beogradu ekipi “Arta”.

Mlađi pioniri i pioniri putuju u Knjaževac na utakmice gde igraju protiv ekipa “Knjaževac 1950”. Juniori “Hajduk Veljka” će u Negotinu ugostiti ekipu RTB Bor, dok su mlađe pionirke, pionirke i seniorke slobodne.

Krajinske vinjete

U Negotinu otvorena izložba o prvom episkopu timočkom

Episkop timočki Ilarion otvorio je u Domu Kola srpskih sestara, na dan Pokrova Presvete Bogorodice i slavu ovog društva, izložbu “Dositej Novaković – episkop...

Milan Miladinović: Spreman sam za izazove

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2020/2021. godine. Milan Miladinović, sada već negotinski gimnazijalac, u novu školsku godinu i izazove zakoračio je kao vukovac...
error: