Naslovna Društvo Blederija proglašena za zaštićeno područje druge kategorije

Blederija proglašena za zaštićeno područje druge kategorije

873
0

Vlada Srbije donela je Uredbu o proglašenju Spomenika prirode “Blederija” zaštićenim područjem druge kategorije, regionalnog odnosno velikog značaja.

Ovaj spomenik prirode u neposlednoj blizini sela Reka kod Brze Palanke, u opštini Kladovo, stavljen je pod zaštitu da bi se “očuvalo bogatstvo i raznovrsnost oblika geodiverziteta” i na njegovom području nije dozvoljeno obavljati radove i aktivnosti koje mogu da naruše, ekološku celovitost područja, biljni i životinjski svet i da nepovoljno utiču na životnu sredinu.

Sastoji se od različitih prirodnih fenomena: kraškog vrela Blederija sa tri izvora, dva vodopada, od koji je nizvodniji visine oko sedam metara, velike akumulacije bigra u donjem toku, kao i kraške pećine Sokolovica sa istoimenim vrelom i rečnim tokom, koji je “nizvodno od lokaliteta “Grad” do sastava sa tokovima Suvaje i Blederije usekao živopisnu krečnjačku klisuricu, sa nekoliko izrazitih suženja i slapova”.

Blederija je poverena na upravljanje Turističkoj organizaciji opštine Kladovo.

Na teritoriji opštine Negotin Vlada Republike Srbije je 2014. godine proglasila Prerasti u kanjonu Vratne za zaštićeno područje prve kategorije, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja, a upravljanje nad njima poverila beogradskom Javnom preduzeću “Srbija šume”.

Zakonom je kao redak fenomen prirode zaštićen spomenik prirode “Suteska Sikolske reke sa vodopadom na Mokranjskoj steni” u ataru sela Mokranje.

Očekuje se da uskoro bude doneta i Uredba o proglašenju Spomenika prirode “Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne”, koja se nalazi u katastarskim opštinama Štubik i Plavna.