Naslovna Društvo Blederija novo zaštićeno područje prirode

Blederija novo zaštićeno područje prirode

1147
0

Geološki fenomen, Spomenik prirode Blederija u opštini Kladovo, koji je stanište velikog broja retkih i ugroženih vrsta od danas je novo zaštićeno područje prirode, objavio je Zavod za zaštitu prirode Srbije povodom svetskog Dana zaštite životne sredine, 5. juna. 

Pored Blederije nova zaštićena područja prirode su i specijalni rezervati prirode duž Morave, „Brzansko moravište“ i „Osredak“, čime je zaštićeno 7,66 odsto ukupne teritorije zemlje, odnosno 677.950 hektara u okviru 450 područja, saopštili su u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Spomenik prirode „Blederija“, površine od gotovo 400 hektara u blizini Kladova, stavljen je pod zaštitu da bi se očuvalo bogatstvo i raznovrsnost oblika geodiverziteta.

Izvorište Blederije je razbijenog tipa, sa četiri mesta isticanja vrela, dva akumulativna vodopada, velikom akumulacijom bigra u donjem toku i vrelskom pećinom Sokolovice.

Reka Blederija izvire na visini od 190 metara nadmorske visine i teče ka jugoistoku, a nizvodno od vodopada prima vode Sokolovice i Suvaje i nastavlja kao Blederija do spoja sa Ravnom rekom, odakle nastavljaju tok ka Dunavu kao Reka ili Rečka reka.

Sam vodopad je visok oko sedam metara. Pored velikog vodopada, postoji i jedan mali,  koji, nažalost, zbog smanjenog kapaciteta vode leti često presuši.